Повече за книгите: Стефан Касев повежда по Поклоническия път до Сантяго де Компостела

Повече за книгите: Стефан Касев повежда по Поклоническия път до Сантяго де Компостела

„Това е краят на света и се чувствам добре"

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми със Стефан Касев, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
Стефан Касев повежда читателите по Поклоническия път до Сантяго де Компостела в книгата си „Това е краят на света и се чувствам добре". Изданието с разказ от автора ще бъде представено тази вечер, 11 август, от 19.30ч. в Културен център Г-8 по време на поредицата "Кино за пътешественици". Събитието ще бъде последвано от прожекция на филма "Камино", който е дело на швейцарци, поели по прочутия път на пилигримите в Испания.
 
„Тази книга и появата ѝ на бял свят прилича на пътуването, което описва. Тъкмо мислиш, че си готов, потегляш и ето че още зад първия ъгъл се появява изненада. После поглеждаш с други очи към минали събития, опитваш се да си спомниш цвят или дума, да отделиш полезното от ненужното, гледаш напред и посрещаш изгреви и залези. Понякога си подреден, понякога разхвърлян, но всяка една завършена страница е като стъпка към финала." Така започва пътеписът на Стефан Касев „Това е краят на света и се чувствам добре", издаден от „Scribens" под редакцията на Нинко Кирилов. Визията на корицата е дело на Павлина Лалева.
 
 
 
Книгата обхваща 36-дневното пътешествие по пътя Ел Камино, както и завръщането оттам. Пътят до до историческата катедрала на Сантяго де Компостела е приключение, което малцина дръзват да поемат. Не само заради маршрута и предизвикателства, които го съпровождат, а и заради изпитанието на духа и волята, с които човек се справя, далеч от дома и близките сред дивите багри и вихри на природата. Маршрутът предоставя възможност на пътешественика да остане насаме със себе си, да се изпита волята си, да предизвика сетива си, да се среща и разделя. Времето тече с различна скорост, гледките се сменят пред зоркото око на автора, а и достигането, и завръщането имат способността да променят.
 
Всяка стъпка е описана в книгата внимателно и детайлно, така че тя може да послужи като своеобразен наръчник за дръзналите да тръгнат по Пътя, но и преди всичко е лична изповед на един човек, следващ жълтите стрелки на своето време и търсещ мястото си сред тях.
 
Из книгата са разпръснати QR кодове, които след като бъдат сканирани, отвеждат и към визуалната част от преживяването – снимки от всеки ден на пътешествието.
Ключови думи: