"Повече за книгите" по Classic FM: Кралете на френския криминален трилър пристигат в София за „Нощ на четенето“

На 19 и 20 януари 2024 г. във Френския институт в София

Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие ще гостуват в България по повод ежегодното литературно събитие „Нощ на четенето“, което ще се проведе на 19 и 20 януари 2024 г. Освен Френския институт у нас организатори на предстоящото издание са и издателство „Ентусиаст“. В поредица от няколко събития читателите ще имат възможността да се срещнат и да поговорят с едни от най-известните френски автори на криминални романи. Вход свободен. Осигурен превод френски/български

„Нощ на четенето“ се състоя за първи път през 2017 г. във Франция по инициатива на Министерството на културата в страната. Това събитие акцентира върху всички форми на четенето в библиотеките, медиатеките, книжарниците и останалите структури, работещи в тази област. Отварянето на тези обществени места през нощта и в неделя помага да се засилят връзките между образователната система и останалите институции в сферата. В България „Нощ на четенето“ се провежда от 2023 г.

За предстоящото издание през 2024 г. Френския институт в България и издателство „Ентусиаст“ канят едни от най-изявените имена в криминалния жанр. Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие заемат първите места в класациите за най-четени автори на трилъри във Франция. Книгите им са превеждани на десетки езици, като само в родината им са продадени в общ тираж от над 10 милиона екземпляра, а в целият свят надминават 25 милиона бройки. Техните сюжети са особено реалистични, драматични и мрачни. Носители са на редица престижни литературни награди като Prix Cognac, Silver Plume Libre, Prix Saint-Exupéry и др. Страховитите и напрегнати истории, които създават, често са обект на интерес за киноиндустрията във Франция и някои от тях са адаптирани за малкия и големия екран.

На български език до момента са преведени заглавията „Без теб“, „Черните лилии“, „Мама греши“ и „Нищо не може да те заличи“ от Мишел Бюси; „Леден гамбит“ и „Око в нощта“ от Бернар Миние; „Тайните убежища“ и „Глава 12“ от Жером Лубри и „Имало едно време… два пъти“ и „Недовършеният ръкопис“ от Франк Тилие.

Мишел Бюси е автор на 17 успешни романа, от които са продадени над 12 милиона екземпляра в целия свят. През 2006 г. той публикува първия си роман „Code Lupin“, но голямата си известност придобива с „Черните лилии“ – най-награждаваният трилър през 2011 г. във Франция, който днес е смятан за съвременна класика. За няколко години Бюси се превръща в един от най-четените автори в родината си, като създава свой собствен стил в жанра. Бюси е носител на множество литературни отличия, сред които наградата Maison de la Presse за романа си „Без теб“, която получава през 2012 г. Авторът се отличава с майсторските обрати в сюжетите си, с добре изградените си герои и завладяващите теми, които повдига в романите си. Той прави справедлив, личен и дълбок поглед върху обществото. Без да забравя хумора, Бюси споделя с читателите удоволствието си от популярната култура, особено музикалната. „Без добра мелодия, дори и най-красивият текст на песен никога няма да предизвика емоция. Сюжетът на моите романи е моята мелодия.“ През 2017 г. на името на Мишел Бюси е учредена награда, която отличава най-добрите трилъри за годината. 

Жером Лубри е един от най-нашумелите френски автори. Работи в ресторантьорския бизнес до 2016 г., когато решава да стане писател. През 2017 г. публикува първия си роман „Les chiens de Détroit“, за който получава наградата Plume Libre d’argent през 2018 г. Същата година вестник „Le Parisien“ го обявява за един от най-обещаващите френски криминални автори. Следващите му романи „Глава 12“ и „Тайните убежища“, издадени на български от Ентусиаст, също са отличени с престижни литературни награди като Prix Polar на фестивала Mauves en Noir и най-добър френскоезичен роман на Фестивала в Коняк.

Бернар Миние е един от най-прочутите автори на трилъри. Неговите романи се отличават с потискаща атмосфера и психологическо насилие над героите, като същевременно отдават голямо значение на природните и градските условия. Първоначално Миние работи в митническата администрация и участва в конкурси за разкази, преди да предприеме крачка и да изпрати на няколко издателства ръкописа на „Леден гамбит“. Първият му роман предизвиква широк медиен отзвук и се радва на голям публичен успех, а през 2011 г. печели голямата награда на Фестивала в Коняк. „Леден гамбит“ е адаптиран в сериал и попада в списъка на „Sunday Times“ за 100-те най-добри трилъра от 1945 г. насам. Днес, преведени на 25 езика, романите на Бернар Миние поставят под въпрос основните проблеми на нашето време, като само във Франция са продадени в общ тираж от 5 милиона екземпляра. През 2020 г. писателят влиза в Топ 10 на най-четените френски автори в родината си.

Франк Тилие е писател и сценарист, автор на над 15 бестселъра в родната си Франция, където живеe до днес. Преди да започне да пише, работи като компютърен инженер в продължение на 10 години. Той е носител на десетки литературни отличия като наградата за най-добра детективска история за романа „La Mémoire fantôme“ и наградата на читателите на Quais du polar за романа „La Chambre des morts“, който през 2007 г. е адаптиран за големия екран.За да направи историите си възможно най-реалистични, Тилие посвещава поне шест месеца за проучване на информация по темите, които иска да разгледа – интервюира лекари, следователи, юристи и др, за да има възможност да създаде напълно достоверен и въздействащ роман. Тилие се утвърждава като един от петимата най-четени автори във Франция. Книгите му се превеждат по целия свят.

 

Ключови думи: