"Повече за книгите": Масов интерес на премиерата на "Публична комуникация и медиаморфози“ от проф. Любомир Стойков

Монографията е писана 15 години

Най-новата монография на проф. д.н. Любомир Стойков „Публична комуникация и медиаморфози“  е писана в продължение на 15 години и е в обем от 328 страници. Тя е своеобразно обобщение на научния, изследователски и практически опит на известния български учен, журналист, културолог, медиен, PR и лайфстайл експерт проф. Любомир Стойков. В нея той прави професионална дисекция на важни и актуални комуникационни и политически феномени като имидж и политическа комуникация, политеймънт, политика и попкултура, дигитален PR, комуникация в пандемия, инфотеймънт, медийна динамика и комуникационни рефлексии.  

Официалната премиера на книгата на проф. Стойков се състоя в Аула „Магна“ на Факултета по журналистика и масова комуникация. В представянето на уникалния труд участваха проф. д-р Николай Михайлов, проф. д.ф.н. Валери Стефанов, проф. д.ф.н. Милко Петров, проф. д-р Ефрем Ефремов, Валерия Велева, доц. д.н. Мария Попова и Кристина Патрашкова. Всички те високо оцениха труда на проф. Любомир Стойков, отбелязвайки както голямата му научна стойност, така и неговата практическа приложимост. Според тях, авторът надгражда и интерпретира концепции, възгледи, понятия и медийни модели. Проф. Стойков за пръв път добавя и откроява ролята на лайфстайла към съществуващата дефиниция на т.нар. политеймънт. Неговото определение гласи: „Политеймънт е постмодерна форма на политическа комуникация, която интегрира политика, лайфстайл и развлечение с цел достигането до максимален брой хора.“. Професорът нюансира сходствата и дисонансите между имидж, репутация и авторитет и в присъщия си стил безкомпромисно анализира големите имиджови гафове в политическата комуникация. Аргументирано са обяснени емблематични поведенчески грешки на световни лидери и държавници като Доналд Тръмп, Джо Байдън, Владимир Путин, Борис Джонсън, Себастиан Курц, Йошихиде Суга, Сана Марин, Джордж Уокър Буш, Никола Саркози, Силвио Берлускони и др. Теоретичната конструкция на монографията на проф. Стойков е изградена и върху анализ на малко известни казуси от публичния и личен живот на редица политически знаменитости в човешката история – Уинстън Чърчил, Адолф Хитлер, Й. В. Сталин, Елизабет ІІ, Маргарет Тачър, Дж. Ф. Кенеди, Франсоа Митеран, Бил Клинтън, Франсоа Оланд, Ангела Меркел и др.

Проф. д.н. Любомир Стойков отбеляза: „Посланието на новата ми книга не е строго рамкирано и монотонно, а е многопластово, полифонично и мозаично. То съдържа анализи, прогнози и коментари за динамиката на медиите и комуникациите през последните години. Стремял съм се в книгата да интегрирам централни и значими масиви за медийната и комуникационна динамика през  последните десетилетия. Целта ми е да представя водещи характеристики и ключови промени във връзките с обществеността и медийния свят, осъществени в резултат на разместванията на социалните тектонични плочи, както и благодарение на социалните мрежи, социалните медии и присъщия им дигитален инструментариум….

Проф. Стойков подчерта някои от най-съществените причини за големите гафове в поведението и общуването на политиците, както и на важните предимства на дигиталния PR, и на предизвикателствата пред комуникацията в пандемични условия. По-нататък авторът подчерта: „Неопостмодерните критерии към качествената наука и теория все повече изискват хибридизация между фрагментарното и концептуалното, емоционалното и рационалното, динамичното и статичното. Ще бъда удовлетворен, ако съм запълнил – макар и частично, с качествено съдържание съществуващите комуникационни и медийни ниши. Защото новото в науката е немислимо без дръзкия анализ на маргиналните, „остатъчните“, „подценяваните“ и високомерно пренебрегвани явления.“.

Рецензентите на новата книга „Публична комуникация и медиаморфози“ споделиха: „Проф. д.н. Любомир Стойков ни представя пъстър и задълбочен паноптикум на световния и българския политически и медиен свят от средата на 20. век до втората декада на 21. век. Неговата монография ще бъде безспорно етаблирана като класика в почетния раздел на българското медиазнание“ (проф. д.ф.н. Милко Петров);  „Книгата на проф. Стойков е от тези книги, които читателят търси не за да чете, а за да препрочита. Книги с качества, с интелектуален заряд, с естетически и културни послания. Убеден съм, че тя ще бъде настолно четиво за всеки, който иска да се учи от най-високото ниво в сферата на PR-а, комуникациите, журналистиката“ (проф. д-р Ефрем Ефремов); „Монографията на проф. д.н. Любомир Стойков е увлекателно, изключително компетентно и задълбочено изследване на процесите в съвременната публична комуникация с акцент върху политическия имиджмейкинг, PR-а и създаването на успешно лайфстайл съдържание.“ (доц. д.н. Мария Попова). Водещият – проф. Николай Михайлов, подчерта, че монографията е много значимо и задълбочено изследване в областта на съвременната медийна култура. Проф. Валери Стефанов изтъкна, че имиджът на съвременния политик е тежко болен и, че книгата на Любомир Стойков е в състояние да спомогне за неговото оздравяване. Валерия Велева характеризира монографията като „мини библия, предлагаща безценни рецепти за политическа комуникация“, а Кристина Патрашкова окачестви книгата като изключително полезно и ценно четиво за политици, журналисти и студенти по медии и журналистика, припомняйки, че и тя навремето е била студентка на Любомир Стойков, когато той е бил асистент по журналистика и култура във Факултета по журналистика.

В разгърналата се дискусия след представянето на монографията се включиха психологът Ани Владимирова, гл. ас. д-р Мария Николова, проф. Петко Тодоров, проф. Минка Златева, проф. Ивайло Христов, проф. Николай Михайлов и др.  

Изданието се появява под знака на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Събитието бе уважено от редица журналисти, общественици, представители на академичните среди, светски личности, както и много студенти, дипломанти и докторанти на проф. Любомир Стойков.

***

Проф. д.н. Любомир Стойков е културолог, журналист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия и УНСС по култура, медии, журналистика, бизнес комуникация, PR, политическа комуникация, ивент мениджмънт, имиджмейкърство, моден дизайн и лайфстайл. Новатор в изследванията на всекидневната култура и медиите, публичното поведение на управляващите, политеймънт, инфотеймънт, политическия дрескод и модните феномени. Автор е на 20 научни и публицистични книги, на документални филми и кореспонденции от Ню Йорк, Париж, Лондон, Милано, Рим, Торонто, Москва, Кейптаун, Хайделберг, Шанхай, Барселона, Мюнхен, Берлин, Атина и др. Председател е на Академията за мода. Създател и почетен председател на Българската академична асоциация по комуникации, Член е на Съюза на учените в България, Съюза на българските журналисти, Метрополитън мюзиъм – Ню Йорк, PRSA – Ню Йорк и IAMCR – Париж. Носител е на много награди, сред които „Златно перо“ на СБЖ, почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента за принос към българската журналистика и образование, почетен знак на президента на Република България за значим принос към българската култура и наука, „Златен век – звезда“ на Министерството на културата, „Жълта роза“ на „Зонта клуб София“, почетен плакет за принос към младежта на Министерството на младежта и спорта и др.

Ключови думи: