Поставят танцовата премиера на

Поставят танцовата премиера на "Есмералда и Раймонда" в София

На 28 януари и 16 февруари в Топлоцентрала

На 28 януари и 16 февруари 2024г. в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще се състои танцовата премиера на "Есмералда и Раймонда", представена от Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова. Звуковата среда е дело на Владимир Влаев, костюми и осветление - Дарина Стоименова/Стодара, фотограф - Виолета Апостолова/Лети и дизайн плакат - Лиляна Дворянова.
 
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата
В партньорство с галерия Етюд.

Представлението предлага откъслечни образци на изтанцувани или нереализирани роли и образи, акустирали завинаги у нас, които сме изучавали през времето. Чрез цитати от различни вариации, сола или дуети, избледнели достатъчно сигурно, но ситуирани в стабилна конструкция, двете изпълнителки съвместяват на пръв поглед несъвместимото: класическо и модерно като взаимно следствена обвързаност - понякога фатална, понякога нелепа, понякога просто неизбежна.

Марта Греъм казва за Анна Павлова, че само добре се е покланяла. Нижински става новатор, но мнозина го наричат дилетант. Мари Агнес е много силна в ролята на Раймонда. Есмералда не харесва да танцува с дайре, но понякога го прави.
 
Питаме се дали радостта има постоянно развитие? Тъгата и умората временни ли са? Стъпваме ли на предишен опит или започваме на чисто. Старото може ли да съществува самостоятелно? Новото отделна настоятелна единица ли е? Объркани от различни подходи, отговорности, предпочитания и опит, колкото и да се взираме, ние можем само да осветлим своята ранимост, сила или слабост и да предложим няколко простички правила за хореографиране и композиция. Въпреки че струва ни се един ден просто ще неглижираме всичко, дори изоставяйки и себе си.
 
Галина Борисова нарича себе си хореограф „ мутант“. Тя е хореограф и изпълнител на повече от 50 спектакъла, представени в Европа и САЩ. Позната е на публиката с нейните емблематични солови работи: „Хуанита Хилдегард Бо“; „Танцувам Мария Калас“, “anti-GONE-It’s me“, „Тук долу всички люляци умират“, „Как бързо тече животът от януари до декември“, „Вярно с оригинала“. Спектаклите й провокират с концептуални решения, прецизни детайли и чувство за хумор. Инициатор и продуцент на фестивал „Етюди и приятели“. Автор е на книгата „Танцови представи и артистични предпочитания“. Активен блогър и инициатор на платформата „Предпочитания за танц“. Носител на първа награда за хореография за представлението “A Never Ending Story” в Грьонинген, Нидерландия. Получава златен медал за солото „Хуанита Хилдегард Бо“ на фестивал Zemun в Белград. Последните й проекти са представени в галерия „Етюд“, където е и програматор на пространството. Има две номинации Икар за соловите работи: „Танцувам Мария Калас“ и „Тук долу всички люляци умират“. Гост преподавател в Дънкан Център, Прага, Нов Български Университет и др.

Теодора Попова е танцьор и хореограф с впечатляваща биография, един от основателите на Амарант Данс Студио. Работи с балет „Арабеск“. Специализира в Dance Web Vienna, Liat Dror Nir Ben Gal Dance Company, DV8. Като танцьор участва в няколко продукции с международната танцова компания “Deja Donne” с хореографи Ленка Флори и Симоне Сандрони, с които имат над 200 представления по цял свят. Участва на престижни фестивали в Авиньон, Единбург и Ню Йорк. Преподавала е в САЩ, Чехия, Русия и Италия. Работи и в коопродукции с хореографи от Ricochet Dance Productions - London и Tanztheater Global – Berlin. Носител на наградата Total Theatre Award на фестивала в Единбург. Занимава се и с преподавателска дейност, като е била гост преподавател в:  НУТИ, НБУ, Номадска академия за танц, Бургас и Deja Donne Education Workshop Program. Работи и като хореограф за различни театрални продукции и мюзикъли.
Ключови думи: