Людмил Ангелов ще свири в последния концерт от поредицата
Снимка: Софийска филхармония

Людмил Ангелов ще свири в последния концерт от поредицата "По Владигеровски"

10-ти октомври от 19:00 ч. в Балната зала на Националната художествена галерия (Двореца)

Къща музей "Панчо Владигеров" организира на 10-ти октомври от 19:00 ч. в Балната зала на Националната художествена галерия (Двореца) четвъртия, последен концерт от поредицата "По Владигеровски", в памет на 125-тата годишнина от рождението на композитора.
 
Идеята за своеобразна „реставрация“ на богатото музикално-инструментално наследство на Владигеров се реализира с възстановка на оригинални концертни програми, запазени в архива на композитора, от негови авторски концерти, в които той участва като композитор и изпълнител. Привлечени за участие са изпълнители от младото поколение български музиканти, които са поставени пред предизвикателството на избраните и подредените от автора произведения.
 
На 10-ти отктомври ще прозвучи възстановка на програма от „Авторски концерт по случай 70-годишнина на нар. артист проф. Панчо Владигеров, в Зала СБК, 1969 г.“ – едно забележително събитие, с участието на пианиста Николай Евров, изсвирил клавирни творби из оп. 15 и оп. 46 на Владигеров. Ще чуете още "Шест народни песни" из оп. 54, „Песен“ и „Хумореска“ из оп. 29 (транскрипция за кларинет на Миниатюри „Шумен“); "Песен на Чанг Линг" из пиесата „Тебеширения кръг“ от Клабунд, както и "Песен на шута" из Шекспировата комедия „Дванадесета нощ“.

В концертната програма са участвали бележитите български изпълнители – оперният певец Павел Герджиков, кларинетистът Петко Радев, пианистката Снежина Гълъбова, цигуларката Дина Шнайдерман и пианистката Милена Моллова.
 
Съвременната интерпретация на програмата от четвъртия концерт „По Владигеровски“ събира на една сцена утвърдения пианист Людмил Ангелов с талантливи и обичани от публиката млади имена като Гергана Георгиева (сопран), Костадин Мечков (бас), Василена Атанасова (пиано), Мария Евстатиева (цигулка), Гочо Праков (кларинет) и Александър Лиалиос (пиано).
 
Билети: в Eventim.bg и на място преди събитието.
 
Ключови думи: