Последната жива ученичка на Рахманинов издава нов албум

Последната жива ученичка на Рахманинов издава нов албум

97-годишната легенда на пианото

На 15 януари 2022г. тя навърши 97 години и почти шест десетилетия по-късно се завръща отново пред публиката с албум под знака на Decca. Британският лейбъл обяви излизането на нов солов албум на легендарната пианистка Рут Сленчинска „My Life in Music“. Той бе записан през 2021 г. и ще се появи на световния музикален пазар на 18 март 2022г.Албумът включва произведения от Рахманинов, Шопен, Бах, Григ, Дебюси и Барбър и обобщава изключителната кариера на пианистката.

Рут Сленчинска е родена през 1925 г. в Сакраменто, Калифорния, в семейство на полски имигранти. Считана е за дете-чудо- изнася първия си концерт на 4-годишна възраст и прави своя европейски дебют на 6-годишна възраст в Берлин. Като  дете получава уроци от Сергей Рахманинов, на когото е последната жива ученичка.

По време на бляскавата си кариера Сленчинска е свирила в някои от най-престижните концертни зали в света и дори е участвала в дует с президента Хари Труман. Представяла е своите интерпретации и пред президентите Рейгън, Кенеди, Картър, както и пред Мишел Обама и японската императрица Мичико (с която е близка приятелка).

 Тя е автор на две книги-  автобиографичната „Забранено детство“ (за суровото й детство, в което баща й я принуждава да учи пиано по девет часа на ден) и за методиката й на свирене на пиано „Музика под ръка: аспекти на клавирната техника“.

През 50-те и 60-те години тя осъществява записи за Decca Gold (американски филиал на Decca) на поредица от албуми, посветени главно на Шопен. През 2020 г. те бяха преиздадени в кутия от 10 компактдиска под заглавие „Ruth Slenczynska. Complete American Decca Recordings.

Ключови думи: