Посетете петото издание на Камерният фестивал на София!

Посетете петото издание на Камерният фестивал на София!

От 10 май до 3 юни 2023г. ще се проведе „КАМЕРАЛИЯ“

От 10 май до 3 юни в София ще се проведе международният музикален фестивал „КАМЕРАЛИЯ“, като част от Културния календар на Столична община.

Програмата включва пет концерта – на 10, 18, 20, 27 май и 3 юни, в партньорство със Софийската филхармония, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, посолствата на Кралство Испания и Република Турция, Италианския културен институт и Института Сервантес.

Подробности за събитието бяха разкрити днес на официалната пресконференция на фестивала от артистичния директор Людмил Ангелов в присъствието на Биляна Генова- директор на дирекция "Култура" на Столична община, проф. Сава Димитров- ректор на НМА, Хайоне Серейхо от културния отдел на Посолството на Испания в България, Мария Луиса Сантос - директор на Институт Сервантес- София и Мария Маца - директор на Италианския културен институт в София.

В ключови локации на София – камерна зала „България“, концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и SOFIA LIVE CLUB, меломаните ще могат да се насладят на тези изключителни концерти, представящи оригинална палитра от стилове и нова концепция за камерната музика. Тя се базира на представянето на музиканти от различни държави, събрани от една обща страст – съвместното правене и изживяване на музиката в нейните различни жанрове.

Откриването на фестивала ще бъде с концерт на Филхармоничния духов квинтет и пианиста Людмил Ангелов с много интересна програма, включваща премиерни за България изпълнения на творби от Венсан д'Енди и Пол Юон.

Вторият концерт на фестивала ще представи фламенко вечер с авторския проект „Tocan-do-s“ на изтъкнатите испански музиканти Пабло Малдонадо, пиано, Панчо Браняс, перкусия и танцьорката Соня Франко.

На 20 май публиката ще може да се наслади на изкуството на италианското клавирно трио „Goffriler“, което ще изпълни творби от Лудвиг ван Бетовен, Клара Шуман и българската премиера на Трио оп. 54 от Винченцо Ферони.

Четвъртият концерт ще бъде първата изява у нас на изгряващата турска звезда на виолончелото, Нил Коджамангил, която ще си партнира с Людмил Ангелов.

Закриването на фестивала ще бъде с концерт на двама изключителни музиканти – Висенте Кампос, тромпет (Испания) и Ектор Гусман, орган (Мексико/САЩ), които ще изпълнят една много атрактивна програма включваща произведения от барока до съвремието. Тези двама музиканти ще изнесат и майсторски класове за студентите в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Пълната програма на фестивала може да видите на http://www.cameralia.com/ Билети за концертите могат да бъдат закупени от EVENTIM и на касата в зала „България“. За ученици и студенти от НМУ "Л.Пипков" и НМА "Проф. Панчо Владигеров" входът е свободен.

Повече за организаторите: Фестивалът се организира от фондация „Пиано Екстраваганца“. Наред с подготвянето на фестивалната програма, една от важните цели на фондацията е и възстановяване на световното музикално наследство посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение на фестивала „Пиано Екстраваганца“. Освен артистичен директор на фестивала „КАМЕРАЛИЯ“, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието.

Ключови думи: