Португалски музиканти свирят в памет на Сарамаго в София

Португалски музиканти свирят в памет на Сарамаго в София

Тази вечер в Музикалната академия в столицата

Чуйте повече в звуковия файл под главната снимка, в който ще откриете интервюто на Георги Митов-Геми преди концерта на цигуларя Бруно Монтейро и пианиста Бернардо Сантуш в превод на Сони Бохосян от Португалския културен и езиков център "Камоиш- София", който организира събитието!

На 15 декември от 19ч. в концертната зала на НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София ще се проведе концерт по повод 100 години от рождението на португалския Нобелов лауреат за литература Жозе Сарамаго. В него ще вземат участие цигуларят Бруно Монтейро и пианиста Бернардо Сантуш, а в програмата са включени творби от Григ, Масне, Барбоза, Глук, Елгар и Брамс.

Според вестник ”El Público“, Бруно Монтейро е международно признат музикант, считан “без съмнение за един от най-добрите португалски цигулари днес” и от "Еxpresso" за “един от най-разпознаваемите португалски цигулари”. Неговата концертна дейност е изключително интензивна - бил е солист на оркестри и камерен музикант в различни концертни зали и фестивали в Португалия, Испания, Франция, Италия, Холандия, Германия, Великобритания, Австрия, Румъния, България, Дания, Южна Корея и САЩ. Свирил е в Двореца Сибелес в Мадрид, Музикферайн -Виена, Кенеди Център- Вашингтон, Карнеги хол- Ню Йорк и др.

Списание "Fanfare" го описва като притежаващ "излъскано златно звучене", а Pizzicato нарича изпълненията му "технически и експресивно необикновени". Изданието The Strad характеризира свиренето му като „пламенно и героично“, а MusicWeb International твърди, че изпълненията му постигат „почти перфектен баланс между експресивното и интелектуалното“. И накрая, Gramophone възхвалява неговата „неизменна сигурност и красноречие“.

Бруно Монтейро започва обучението си по цигулка в Португалия при Карлош Фонтеш и при Жерардо Рибейро, като с последния работи в САЩ благодарение на стипендия от „Калуст Гулбенкян - Лузо-американска фондация за развитие“. Той продължава обучението си в Manhattan School of Music в Ню Йорк, където е ученик на Патинка Копек (която преподава с Пинкас Цукерман), Изидор Коен (бивш цигулар от Струнен квартет Джулиард). След това Патинка Копек го запознава с известния израелски цигулар Шмуел Ашкенази (бивш водач на Квартета Вермеер), при когото по-късно се усъвършенства в Чикаго със стипендия от португалското Министерство на културата и Фондацията за наука и технологии.

Дискографията на Бруно Монтейро включва интеграла от произведенията за цигулка и пиано на Фернандо Лопеш Граса, издадени от Naxos, и интеграла с такива творби на Карол Шимановски, издаден от Brilliant Classics, и произведенията за цигулка и пиано на Ервин Шулхоф, както и Сонатата за цигулка и пиано и Трио за пиано, цигулка и чело на Гийом Леко – диск, отличен с ласкави отзиви от специализираната музикална критика в Европа, САЩ, Канада и Бразилия. Той е първият португалски цигулар, записал много от тези творби на компактдиск.

През 2020 г. Etcetera Records продуцира и издава 13-ия албум на Бруно Монтейро, посветен на Музика за цигулка и пиано от Игор Стравински. Този нов запис получава високи оценки от национални и международни критици (Jornal de Letras и Expresso (Португалия), Musicalifeiten, Nieuwe Noten и Opus Klassiek (Холандия), Cultuurpakt и Stretto Magazine (Белгия), Fanfare Magazine, The Rehearsal Studio и Classical Candor (САЩ), MusicWeb International, Musical Opinion, Classical Music Daily и Gramophone (Обединеното кралство), Rádio Cultura of São Paulo (Бразилия), списания Ritmo e Sonograma (Испания), Klassik Heute (Германия) и Pizzicato (Люксембург).

Всички негови албуми се продават на основните пазари на Европа, САЩ, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

В момента Бруно Монтейро е преподавател по цигулка в Музикалната академия на Санта Мария да Фейра.

 

Бернардо Сантуш е португалски пианист и председател на Международната асоциация на преподавателите по пиано в Португалия. Свирил е на 4 континента, като сред най-значимите зали са Дома на музиката – Манастира Сао Франсишко в Португалия, Театъра на Амазония и Двореца на изкуствата в Бразилия, Роял Албърт Хол- Лондон, Тонхале Дюселдорф и др. Участвал е в клавирни фестивали и фестивали за камерна музика в Европа, Южна Америка и Азия. Бил е солист на Симфониета-Видин, Симфоничния оркестър на Минас Жерайс, Амазон чембър оркестра и др,. Работил е с диригенти като Антонио Васало Лоуренсо, Дейвид Уин Лойд, Кира Омелченко, Марсело де Жезус и др.

Освен с музициране, Бернардо Сантош се занимава и с изследвания за именитите португалски композитори Берта Алвеш де Соуза и Фредерико де Фрейташ.

Изнася и майсторски класове в Бразилия и Португалия.

С Дейвид Уин Лойд осъществява записи през 2020г. на всички сонати за цигулка и пиано от Едвард Григ за Da Vinci publishing. През лятото на 2021г. завърши записите на клавирните квинтети на Сен- Санс и Дворжак с Квартет Белем.

В момента Бернардо Сантуш участва в докторската програма по музикално изпълнение (PhD) в Университета на Авейро. Бернардо завършва Консерваторията за музика и танци Trinity Laban в Лондон, Conservatori del Liceu в Барселона и Университета на Авейро- Португалия.

Ключови думи:
@