Поредица от събития отбелязват 85 години от рождението и 60 години от дебюта на великия Никола Гюзелев

Поредица от събития отбелязват 85 години от рождението и 60 години от дебюта на великия Никола Гюзелев

През тази седмица

С поредица от събития ще бъдат отбелязани 85 години от рождението и 60 години от дебюта на сцената на великия оперен певец и артист Никола Гюзелев.

Снимка: Ангел Цветанов/Фондация Никола Гюзелев
Снимка: Фондация Никола Гюзелев

На 3 ноември 2021г. от 17.30ч. в Аулата на СУ „Св.Климент Охридски“  предстои прожекция  на документалния филм „Гласът, който живописва" с автор д-р Магдалена Манолова. Лентата, заснета в ателието и дома на Никола Гюзелев, разтваря завесата за певеца и художника, който с четка рисува своите образи, с които е завладял световните оперни сцени. Това е една необикновена среща, отблизо, в близък план с героите, сътворени от Никола Гюзелев и останали като еталон в световната история. Включените видео откъси от различни сцени и коментарът в първо лице на художника певец отварят непознати врати към богатата душевност на артиста.

Срещата на негови колеги и ученици с публиката, планирана за 4 ноември, няма да се състои, уточни в ефира на Класик ФМ председателят на фондация „Никола Гюзелев“ г-жа Анна-Мария Гюзелева. Цялото интервю на Георги Митов-Геми с нея ще откриете в звуковия файл под главната снимка.

Снимка: Иво Хаджимишев/Фондация Никола Гюзелев

На 5 ноември 2021г. в 17.30ч. в Централното фоайе на Софийската опера и балет ще бъде открита изложба с картини на Никола Гюзелев, който е и дипломиран художник-портретист. Впоследствие, от 19.00ч., на Голямата сцена на Софийската опера и балет ще започне официалната вечер в първата си част с 4-тото издание на Международната награда „Никола Гюзелев“ за оперно и изобразително изкуство, с която през 2021г. ще бъдат удостоени четирима оперни певци с талант и блестяща международна кариера - мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните  Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата възпитаници на маестро Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и брилянтният австрийски диригент Густав Кун. Церемонията ще бъде придружена от поздравителни адреси на официални гости. Тя ще бъде последвана от концерт на носителите на отличието, съпроводени от Хора и Оркестъра на Софийската опера и балет под диригентството на  Серджо Олива /лауреат на Международната награда „Никола Гюзелев” 2017г./

Събитията по случай 85-годишнината на Маестро Никола Гюзелев  се осъществяват благодарение съвместната работа на Фондация „Никола Гюзелев“, Българската Академия на Науките, Софийската опера и балет в сътрудничество с Италианския културен институт, Община Павликени, Държавния културен институт към МВнР, Държавната  Агенция за българите в чужбина, Биенале Артемидия от Рим и под патронажа на Министерството на културата на Република България.

Билети на касата на Софийска опера, в платформата на сайта на Софийска опера, или чрез Easy Pay.

 

Международната награда на името на Никола Гюзелев

Повече за Международната награда „Никола Гюзелев” за оперно изпълнителско и изобразително изкуство

Тя e учредена през 2016г. в БАН  по повод 80-годишния юбилей на прочутия български оперен артист и художник Маестро Никола Гюзелев. Тази награда е предназначена да означи достойнствата на талантливи оперни певци и диригенти, както и талантливи художници-сценографи, доказали с работата и постиженията си високо ниво на майсторство и талант и по този начин да популяризира дейността, постиженията и таланта им, в българския и в международния културен живот.  Наградите „Никола Гюзелев” и награждаването с тях има за цел също още по-задълбоченото популяризиране на българските таланти и други заслужили имена в оперно изпълнителското и в изобразителното изкуства за още по-значимо укрепване  положителния облик на България в Европа и света.

Наградата се връчва в рамките на престижни певчески и културни форуми на всеки две години, в страната и чужбина. През 2021г. е нейното четвърто издание, посветено на 85-годишнината на Никола Гюзелев и 60 год. от дебюта му на сцената на Софийска опера. 

Наградата, както и Фондацията, носеща името на Никола Гюзелев, има за основна цел да съхранява и подхранва за бъдещите поколения паметта за големия българин, човек и разностранен артист Никола Гюзелев, да популяризира неговото изкуство, прославило България по целия свят и затвърдило по безспорен начин белкантото на глобално ниво.  Да поддържа значението на приноса му в оперното изкуство и пеене на световно равнище. Наградата допринася за популяризирането, развитието и достойното оценяване на музикално-оперното и певческото изкуство в целия културен свят.  Реализирането на тази награда подкрепя и подпомага културния обмен между България и целия музикален и културен свят, популяризира изкуството и културата на България по света, подпомага професионалното развитие и усъвършенстване на талантливи певци, музиканти и артисти от България и други страни.

Още от нейното учредяване през септември 2016г. до днес, Международната награда „Никола Гюзелев“ бе връчена на талантливи и прочути певци, диригенти и сценографи, доказали достойното си място в международния културен живот, благодарение на високите си професионални постижения и талант. За осъществяване на процедурата по награждаването се изработват знакови символи с цялостно художествено  оформление заедно с дипломи и аксесоарни луксозни кожени калъфи с надпис за произход, като всичко това е необходимо, за да бъдат удостоени номинираните носители на Наградата „Никола Гюзелев“. За номиниране и предложения за Международната награда „Никола Гюзелев”  за оперно изпълнителско и изобразително изкуство,  Фондация „Никола Гюзелев“ работи в сътрудничество с творчески съюзи, културни организации и изявени личности в България и извън нея.

Знаковият символ в медално изображение е по идеен проект на българския скулптор медалист и професор в НХА-проф. Богомил Николов.  Той е вдъхновен от оригиналния автопортрет на певеца-художник Никола Гюзелев в ролята на Борис Годунов от последно действие на едноименната опера на Модест Мусоргски. Изображението е положено върху тъмносиня кадифена рамка, поставена в красив кожен калъф с надпис за произход и се придружава от авторски художествено оформени поименни дипломи за лауреатите и означените патрони на инициативата.  Втората страна на наградата е означена от автора с красиво стилистично преплитане на театралната маска с лирата и с палитрата на художника, обградени от лента с името на Никола Гюзелев с две азбуки и годините.     

Никола Гюзелев като Зографът Захарий

Повече за Никола Гюзелев

Доктор Хонорис Кауза на БАН-Българска Академия на Науките, Комендатор на Република Италия, носител на международната Награда „Златен Джузепе Верди” за постижения и принос в Белкантото. Удостоен с най високи отличия на България и Италия. Почетен гражданин на гр. Павликени и гр.Парма, Италия. 

През 2016г. за неговата 80-годишнина Летният театър в гр.Павликени и площад в гр.София бе назован  на негово име.  Същата година в БАН бе учредена Международната Награда „Никола Гюзелев''  за оперно изпълнителско и изобразително изкуство. 

     

Никола Гюзелев като Борис Годунов

Никола Гюзелев е роден в град Павликени на 17 август 1936 г.  Още първите години от живота му са белязани със знака на музиката и живописта. Никола почва да пее от съвсем малък. На 11-годишна възраст той вече изпълнява главната роля в оперната постановка „Малкият цигулар" в родния си град. На същата възраст той осъзнава, че има и друга дарба - на художник. Така започва да рисува, да пее и да свири, като в различни периоди от детството си вярва, че ще бъде велик художник, ненадминат певец или бъдещ Паганини. Когато е на 15, веднъж чува по радиото изпълнение, което го кара да „замръзне". Монологът на Борис от операта „Борис Годунов" на Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски пробужда в него любовта към операта. През 1951 г. семейството му се премества да живее в София. Започва да посещава оперни и театрални спектакли, в училищни концерти изпълнява ролите на княз Игор, Иван Сусанин и тореадора от „Кармен". Не спира и с рисуването - печели конкурси в училище. Приет е в Художествената академия в специалността „Живопис". Като студент се отличава с ярка дарба и отлична техника.

Никола Гюзелев като Мефистофел, Арена ди Верона

По време на следването си учи и пеене при Цветана Събева и Илия Йосифов и става солист в Ансамбъла за песни и танци при Министерство на вътрешните работи. Явява се на конкурс за нови членове на академичния хор „Георги Димитров", където изпълнява ария на Иван Сусанин и печели конкурса. Участва в редица концерти и фестивали в Москва, Виена, Хелзинки (1962), където е отличен със златен медал като солист. През 1960 г., когато с отличие завършва висшето си художествено образование, му предлагат договор за работа в Операта в Берлин и той се подготвя да замине. По това време Гюзелев се среща с оперния певец и музикален педагог Христо Бръмбаров и взима решение да остане в България и да учи пеене при него. Завинаги остава благодарен на учителя си, за когото през целия си живот говори с много обич и почитание.

Никола Гюзелев като да Силва от операта "Ернани", Неапол

През 1960 г. Гюзелев става стажант в Софийската народна опера. Година и половина по-късно - на 27 юни 1961 г. дебютира в ролята на Тимур в премиерния спектакъл на „Турандот". През 1961 г. става и редовен артист в Народната опера. Следват ролите на Миха от "Продадена невеста" и отец Гавраил от операта на Константин Илиев „Боянският майстор". През 1963 г. в ролята на Филип II от "Дон Карлос" Гюзелев печели Първа награда и Златен медал на втория Международен конкурс за млади оперни певци в София. Успехът идва само след 2 сезона на професионалната сцена. През 1968 г. той за пръв път стъпва на сцената на театър „Реджо" в Парма, Италия, и грабва сърцата на публиката. Той изпълнява ролята на Атила от едноименната опера на Верди. Успехът му е колосален.

Никола Гюзелев като Филип II, Ла Скала- Милано

 

Никола Гюзелев пее на големите оперни сцени в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Япония: „Ла Скала" - Милано,  Театро Реджо - Парма, Сан Карло" - Неапол, Виенската държавна опера, Щатсопер и Дойче Опер- Берлин, „Ковънт Гардън" - Лондон, Парижката Гранд опера, Болшой театър - Москва, Метрополитън опера - Ню Йорк,  Театро Колон - Буенос Айрес и много други. Негови партньори на сцената са били Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Владимир Атлантов, Евгений Нестеренко, Елена Образцова, Франко Корели, Джоан Съдърланд, Лучано Паваротти, Пласидо Доминго, Пиеро Капучили, Ренато Брузон, Катя Ричарели, Грейс Бъмбри, Лео Нучи и много други.

Никола Гюзелев в ролята на Атила, Неапол

През 1994г. е началото на неговата педагогическа дейност, а през 1994-1996г. когато Никола Гюзелев е директор на Българската Академията за култура в Рим на името на „Борис Христов" , подготвя два курса млади талантливи певци, които сега са на българските и на световните сцени. Той продължи да предава своя опит на младите почти до края на земния си път. Неговите последни изпълнения на голямата сцена са в Италия - на Арената в гр.Мачерата с ролите на Филип II и Великия Инквизитор от „Дон Карлос" на Верди през лятото на 2005 г., в Прага - концерт в прочутата концертна зала „Рудолфинум" през декември 2008г.,  в Софийската опера и балет - на Коледния концерт по случай удостояването му със званието Доктор Хонорис Кауза на БАН през декември 2009г. И неговата публика го запомни винаги на върха!

Ключови думи: