Полският Ãtma Quartet пристига за откриването на фестивала
Снимка: Piano Extravaganza Foundation

Полският Ãtma Quartet пристига за откриването на фестивала "Камералия" 2021

09.10.2021, събота, 19.30 ч., Камерна зала „България“

Чуйте повече за програмата на фестивала "Камералия" от артистичния директор Людмил Ангелов и Светла Каранешева от Полски институт в България в звуковия файл под главната снимка!

Полският Ãtma Quartet пристига за откриването на третото издание на Фестивала "Камералия" 2021. Концертът ще се проведе на 09.10.2021, събота, от 19.30 ч.в  Камерна зала „България“. Входът е с билети, които се продават в мрежата на Eventim и касата на Софийската филхармония в зала „България"

В Международния конкурс за полска музика „Станислав Монюшко“ 2019 наградата на Полския институт бе присъдена на дамския квартет Ãtma Quartet.

Квартетът, съставен от абсолвентки на полски музикални академии, съществува от 2016 г. Той е смятан за един от най-интересните струнни квартети от младото поколение. В състава му влизат Катажина Глуза, цигулкаПаулина Марциш, цигулкаКаралина Оршик-Саутер, виолаДоминика Шчипка, виолончело. От самото си възникване квартетът развива активна концертна дейност, като популяризира камерната музика в Полша и извън нейните граници. Специално място в програмата му заемат творбите на полски композитори.

Квартетът е лауреат на стипендиантската програма на Министъра на културата и националното наследство на Полша, благодарение на който издава диск с творби на полски композитори.  От 2018 г. квартетът участва в проекта Le Dimore del Quartetto, в рамките на който популяризира полската музика в Италия. Участва и във френската програма ProQuartet, подкрепяща камерната музика в света.

Квартетът е участвал в следните фестивали: в Швейцария (Davos Festival), Франция (Quatuors à Bordeaux и Festival des Musiques d’Été du Château de Lourmarin), Холандия (Zeist Music Days) и Испания (Musethica) и в Полша Дни с музика на Карол Шимановски в Закопане и Международния музикален фестивал „Eманации” в Луславице.

Ãtma Quartet е лауреат и на: І награда и три специални награди от Международния конкурс за струнни квартети „Карол Шимановски“ в Катовице – 2017 г., Förderpreis i Bärenreiter Urtext Preis от Международния конкурс за камерна музика „Franz Schubert und die Musik der Moderne” в Грац (2018) и III награда от Международния музикален конкурс „Карол Шимановски“ в Катовице (2018).

Изпълнителките са работили по време на майсторски класове с изтъкнати музиканти и камерни състави, като Alban Berg Quartet, Ysaÿe Quartet, Artemis Quartet, Emerson String Quartet, Kwartet Śląski, Zehetmair Quartet, Apollon Musagète Quartet, Vienna Brahms Trio, Penderecki Piano Trio, както и с Alain Meunier, Avri Levitan i Mark Mos.

Програмата на квартета е разделена на две части - класическа и джаз: струнен квартет фа мажор на М. Равел, джаз стандарти от Д. Елингтън, А. К. Жобим, П. Дезмънд, Ъ. Бърлин, Р. Роджърс.

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването: заетост на местата до 50%, настаняване на зрителите през един стол, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, задължително носене на маски и дезинфекция на ръцете при влизане в обекта.

Ключови думи: