Полша покани Валентин Силвестров за негова световна премиера
Снимка: polmic.pl

Полша покани Валентин Силвестров за негова световна премиера

„Псалм“ за голям смесен хор

Националната филхармония във Варшава стана домакин на първото изпълнение на нова творба, написана от известния украински композитор Валентин Силвестров. Полското радио съобщи, че премиерата на „Псалм“ за голям смесен хор се е състояла на 26 април 2022г. в изпълнение на Националния филхармоничен хор, с диригент Бартош Михаловски. 84-годишният композитор бе  поканен във Варшава не само за да чуе първото изпълнение на собствената си творба, но и за да посети Музикалния университет „Фредерик Шопен“ за среща със студенти и разговори на теми, свързани с неговата музика. В публикация на Украинската секция на Полското радио, под заглавие „Валентин Силвестров: „Музиката се ражда от тишината“, се посочва, че поканата към композитора е отправена от Анджей Борейко, художествен директор на Националната филхармония във Варшава. Композиторът дойде в Полша от Берлин, където сега живее, след като още в началото на руската военна инвазия в Украйна бе изведен от Киев към Германия, по молба на неговото семейство.

Валентин Силвестров
Снимка: dzieje.pl

Новото произведение „Псалм“ за голям смесен хор е написано по поръчка на Института „Адам Мицкевич“ във Варшава и е финансирано от полското правителство. Това е композиция, създадена под формата на осем вариации върху една украинска народна песен /„Ой, з-за гори кам’яної“/. „Творбата е пронизана от носталгия по изгубената младост, а по думите на диригента на хора Бартош Михаловски, „тази музика е една медитация във времето“, четем в програмата на Националната филхармония във Варшава. И още: „Валентин Силвестров е жив класик, един от най-известните украински композитори в света. В различни времена музиката му бе наричана авангардна, метафорична, постмодерна, бунтарска... Личното присъствие на композитор от такава класа и световна слава по време на премиерата, винаги е уникално преживяване – както за музикантите, така и за меломаните“, подчертават от филхармонията. За тях самото пристигане на украинския композитор във Варшава – и то пред лицето на продължаващата военна трагедия в Украйна, има „специално измерение“.

Междувременно стана ясно, че правителствата на Полша и Литва ще предприемат общи стъпки за спасяването на изкуството в Украйна. Заедно те ще разработят план за действие с първоначален фонд на стойност около един милион евро. „Тъй като Европейският съюз все още не го е направил, ние – Полша и Литва, заедно с Украйна – ще създадем фонд за дигитализация на украинската култура“,  заяви неотдавна полският министър на културата и националното наследство проф. Пьотр Глински, по време на пресконференция след срещата с ръководителите на министерствата на културата на държавите от Люблинския триъгълник в Киев.

Ключови думи: