Намериха 11 неизвестни писма на композитора Йозеф Йоахим
Снимка: J Reiner. Fine Art Images Heritage Images via Getty Images

Намериха 11 неизвестни писма на композитора Йозеф Йоахим

Изследват ги в института „Брамс“

Институтът „Брамс“ към Музикалния университет в Любек, Шлезвиг-Холщайн, Северна Германия, се сдоби с единадесет неизвестни досега писма на Йозеф Йоахим, които цигуларят, композитор и приятел на Брамс е написал на френски между 1875 и 1888 г. Текстовете са изпратени до белгийския фаготист и ректор на Консерваторията в Лиеж Жан-Теодор Раду.

Директорът на Института „Брамс“ проф. д-р Волфганг Зандбергер успява да се сдобие с ценните писмени свидетелства в средата на ноември. По думите му, „писмата от Йоахим до Раду впечатляващо свидетелстват за факта, че виртуозът на цигулката е бил и негов мениджър. Той обсъжда срещи, възможности за изпълнение, инструменти и концертни програми“. Проф. Зандбергер споделя, че за изследователската работа в института, в който пише дисертация за Йосиф Йоахим, писмата са „истинска съкровищница“.

Снимка: Hulton Archive-Getty Images

Според учения, писмата съдържат и лични теми от живота на Йоахим. „Например, той оправдава отмяната на концерт със собствената си болест и най-вече с лошото здраве на съпругата си Амали след раждането на сина им Паул. „Писмата са написани с много чист почерк, типичен за Йоахим, само с няколко корекции. Изразите на френски език са написани на високо ниво“, посочва още проф. Зандбергер.

Ключови думи: