България загуби завинаги тенора Румен Дойков

България загуби завинаги тенора Румен Дойков

Опелото е на 6 октомври 2022 г. (четвъртък) от 13 часа в Катедралния храм "Света Неделя"

България загуби завинаги тенора Румен Дойков - оперния артист с 30-годишна кариера на 3 континента, изиграл повече от 50 централни тенорови партии.

Румен Дойков е роден на 1 май 1951г. в София. Дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 г. в ролята на Йеник, в шест спектакъла на операта „Продадена невеста“ на Сметана. След дипломирането си през 1977 г. става солист на националния ни оперен театър, а първата му роля e Хофман от „Хофманови разкази“ на Офенбах през 1979 г.

Емблематични за тенора са ролите на Отело, Радамес, Полион, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро. Гастролира с голям успех в различни страни на Европа, в САЩ и Южна Америка самостоятелно и като солист на Националната опера. Има 102 спектакъла като Херцога в „Риголето“.

През периода 1988-1992 е солист на Белградската опера. Именно в Белград е и неговият дебют в ролята на Радамес от операта „Аида“, който ще окаже съдбоносно влияние в неговия творчески път. През 1995 г. Румен Дойков участва в мегаспектакли „Аида“ на открито в Сао Пауло, Бразилия, а по-късно отново в „Аида“ - Опера на площада - София.

През 1995 г. постига своеобразен рекорд в Холандия (днес Нидерландия), където участва в 43 спектакъла на операта „Аида“ за 46 дни - ненадминато до днес постижение.
Впечатляващо е участието му в „Аида“ - над 211 спектакъла. От всички над 1200 спектакъла най-много са на „Аида“, сред които са и мегаспектаклите в Бразилия и в Холандия.

Румен Дойков е пял под палката на големи диригенти като Антон Гуаданьо, Маурицио Арена, Питър Тиборис, Джонатан Нот, Никса Бареза, Дирк Бросе, Асен Найденов и др.

Негови партньори на сцената са били Фиоренца Косото, Ирина Архипова, Розалин Плаурайт, Радмила Бакочевич, Милка Стоянович, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова.

Опелото ще се състои на 6 октомври 2022 г. (четвъртък) от 13 часа в Катедралния храм "Света Неделя" в столицата. 

Дълбок поклон!

Ключови думи: