Почина маестро Михаил Юровски

Почина маестро Михаил Юровски

На 76-годишна възраст в Берлин

Известният руски диригент Михаил Юровски почина в Берлин на 76-годишна възраст.

Роденият в Москва през 1945 г. Михаил Юровски е син на композитора Владимир Юровски и внук на диригента Дейвид Блок. Михаил Юровски израства сред международно признати творци от бившия Съветски съюз като Давид Ойстрах, Мстислав Ростропович, Леонид Коган, Емил Гилелс и Арам Хачатурян. Дмитрий Шостакович е бил близък семеен приятел и Михаил не само разговаря често с него, но и свирят заедно пиеси за пиано с четири ръце. Подобни преживявания оказват огромно влияние върху младия музикант и затова не е случайно, че Михаил Юровски бе един от водещите интерпретатори на музиката на Шостакович. През 2012 г. Михаил Юровски е удостоен с третата международна награда Шостакович от Фондация Шостакович Гохриш.

Михаил Юровски получава образованието си в Московската консерватория, където учи дирижиране при Лео Гинзбург и музикознание при Алексей Кандински. На 24-годишна възраст, по време на следването си, става асистент на Генадий Рождественски в Симфоничния оркестър на Националното радио и телевизия на Москва. Докато все още живее в Русия, Юровски дирижира Музикалния театър на Станиславски и Немирович-Данченко в Москва, а през последните си години в Съветския съюз често застава на пулта на спектакли в Болшой театър. По семейни и идеологически причини кариерата му се развива извън бившия СССР.

От 1978 г. Михаил Юровски е редовен гост-диригент в Комише опера в Берлин, а през 1989 г. напуска Съветския съюз със семейството си, след като приема постоянен пост в Дрезденската опера. Други ръководни позиции, които е заемал, са: главен музикален директор и главен диригент на Северозападната германска филхармония; главен диригент на Операта в Лайпциг; Главен диригент на WDR Rundfunkorchester в Кьолн; Главен диригент на Дойче опер Берлин; Главен гост-диригент на Симфоничния оркестър на Берлинското радио; главен гост-диригент на Филхармоничния оркестър Яначек Острава, Sinfonia Iuventus и Tonkünstler Orchestra от Долна Австрия.

Като гост-диригент Михаил Юровски е ръководил Гевандхаус оркестър Лайпциг, Дрезденска филхармония, Щатскапеле Дрезден,  Филхармоничния оркестър на Осло, Филхармоничния оркестър на Берген, Лондонска филхармония, Санктпетербургската филхармония, Радиосимфоничния оркестър MDR Лайпциг, Симфоничния оркестър на Сао Пауло и др. Сред най-ярките му изяви на диригентския пулт са постановките на „Огненият ангел“ от Прокофиев както в Болшой, така и в Щатсопер Мюнхен, „Дама Пика“ и „Евгений Онегин“ в Операта в Малмьо, възстановения спектакъл „Ромео и Жулиета“ в Цюрихска опера и нови постановки на „Лешникотрошачката“, „Пепеляшка“ и „Лебедово езеро“ в Миланския оперен театър „Ла Скала“. Дискографията му включва произведения от Шостакович, Римски-Корсаков, Чайковски, Прокофиев, Майербер, Лехар, Калман, Канчели и др.

През 1992, 1996 г. и 2017 г. Юровски печели Немската награда на музикалните критици, а през 2001 г. получава номинация за Грами за 3 албума с оркестрова музика от Римски-Корсаков със Симфоничния оркестър на Берлинското радио.

Синовете на Михаил Юровски - Владимир и Дмитрий също са диригенти с международна кариера.

Ключови думи: