Почина маестро Джанлуиджи Джелмети

Почина маестро Джанлуиджи Джелмети

Последното му гостуване в София бе през 2020г.

В памет на Джанлуиджи Джелмети ви припомняме неговите думи, споделени в интервюто на Георги Митов-Геми от 17.09.2020г. в превод на Марвело Колев, разположено в звуковия файл под главната снимка.

Един от най-авторитетните диригенти на нашето съвремие Джанлуиджи Джелмети почина на 75 -годишна възраст в Монте Карло. Близките на твореца не разкриват причината за кончината, а новината бе разпространена от Оперния театър в Рим.

Маестрото, роден в италианската столица през 1945 г., завършва обучението си при Серджу Челибидаке, Франко Ферара и Ханс Сваровски. След дебюта си в Берлинската филхармония италианският диригент редовно се изявява на подиума на най-значимите световни оперни театри и фестивали. През 1967 г. печели Наградата на Флоренция /Firenze Prize/, което бележи началото на международната му кариера.

В Европа е заставал на диригентските подиуми на Миланския оперен театър "Ла Скала", Кралската опера "Ковънт Гардън", Парижката националната опера, Teatro Real в Мадрид и др., както и в  най-престижните сцени в Америка, Австралия, Япония, Китай, Катар.

 От 1989г. до 1998 г. е главен диригент на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, където дългогодишен концертмайстор е цигуларката Мила Георгиева.

От 2000 до 2009 г. Джанлуиджи Джелмети е музикален и художествен ръководител на Римската опера. Той беше и главен диригент на Симфоничния оркестър на Сидни между 2004 и 2008 г.

От 2012 до 2016г. е назначен за музикален и артистичен директор на Филхармоничния оркестър на Монте-Карло, като накрая става почетен диригент на състава.

Освен това той е тясно свързан с Росиниевия фестивал в Пезаро, където диржира заглавия като оперите „Танкреди“, „Крадливата сврака“, „Вилхелм Тел“ и др. Джелмети се специализира в репертоара на Росини, като се откроява DVD-то му с операта „Севилският бръснар“ , в която участват Хуан Диего Флорес, Мария Байо и Пиетро Спаньоли, а продукцията е на Кралския театър в Мадрид през 2005г.

Приживе Джелмети отделя време за композиране и преподаване, а благодарение на Орацио Коста- и на режисьорска работа. Удостоен е с множество отличия по света, като едно от последните бе в Триест, където получи Печата на града, който датира от 14 век, както и почетната титла на местния Театър "Верди".

Последното гостуване на големия маестро беше през 2020г. с два концерта от програмата на Международния фестивал „Софийски музикални седмици". Джанлуиджи Джелмети се качи на пулта на Софийската филхармония по време на концертите на българска сцена, в които солист бе цигуларят Борис Белкин. Двамата световноизвестни музиканти представиха Първия концерт за цигулка от Брух с финес, в който прозираше и силната им дългогодишна творческа връзка. Във втората част на вечерта прозвуча и красивата Седма симфония на Бетовен. Джелмети успя да извади най-доброто от националния оркестър, който свиреше по-вдъхновен от всякога. Като един от задълбочените познавачи на Росини, италианският диригент демонстрира своето майсторство с избора си на бис – Увертюра към операта „Вилхелм Тел" от Джоакино Росини. Сред публиката на първия концерт, проведен в Деня на София, бяха Н. Пр. Стефано Балди, по това време посланик на Италия в България, изпълнителният директор на НБУ г-н Георги Текев и Райна Кабаиванска,която неведнъж е работила с Джанлуиджи Джелмети.

 

Ключови думи: