Почина маестро Алипи Найденов

Почина маестро Алипи Найденов

На 92-годишна възраст

На 92-годишна възраст почина изявеният български диригент, педагог и общественик маестро Алипи Найденов.  

Той е роден на 17 юли 1931 година в Габрово. Алипи Найденов е завършил хорово и оркестрово дирижиране в Българската държавна консерватория, днес Национална музикална академия, където по-късно е преподавател и доцент. Специализирал е в Италия в Римската музикална академия „Санта Чечилия“.

След завръщането си в България дирижира различни колективи, включително студентските оркестри на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

През 1959 г. е поканен за диригент на Представителния студентски симфоничен оркестър, с който разширява още повече своите изпълнителски изяви. Този състав е първият български оркестър, който получава разрешение от тогавашните власти да пътува зад граница. „Така ние гастролирахме с огромен успех през 1960 г. в тогавашната ГДР... Последваха нови изяви през 1963 и 1966 г. в отново там. Изнесохме концерти в Берлин, Лайпциг, Дрезден, Йена, Ваймар, Розиц, Бьолен и др. Навсякъде отзивите бяха отлични“, споделя приживе Маестро Найденов.

Ръководител е и на известния в онези години хор "Маяковски", а почти две десетилетия /от 1972 до 1991 година/ е и главен диригент на Русенската филхармония.Това са и годините на утвърждаване на Русенската филхармония извън страната, припомнят от институцията. Алипи Найденов има честта да бъде преподавател в Музикална академия „Киджана“ в Сиена. Неговата неразривна връзка с Италия и неговите авторитетни позиции в Сиенската музикална академия довеждат Русенката филхармония в този град. В продължение на почти десет сезона русенските музиканти гостуват в Сиена на продължителните летни музикални академии, където русенският оркестър е активен участник в образователните програми, както и в заключителните фестивални концерти.

През дългогодишния си творчески път маестро Найденов е един от редовно изявяващите се диригенти на фестивала „Мартенски музикални дни“ – Русе, бил е и гост-диригент на концертите на Софийския фестивален оркестър.

През 2007 година Маестро Алипи Найденов получава „Ордена на звездата на италианската солидарност“. Високото отличие му е присъдено от президента на Италия Джорджо Наполитано за високи заслуги в разпространението на италианската култура.

Опелото ще се извърши на 21.01.2023 г. (събота) от 12:30ч. в столичния Храм “Свети Седмочисленици”.

Ключови думи:
@