Почина изтъкнатият цигулар и педагог проф. Кеворк Мардиросян

Почина изтъкнатият цигулар и педагог проф. Кеворк Мардиросян

Почина изтъкнатият цигулар и педагог проф. Кеворк Мардиросян, съобщиха негови близки. Стотици ученици, колеги и почитатели на класическата музика изразиха скръбта си в социалните мрежи.

Проф. Кеворк Мардиросян преподава в едно от най-престижните музикални учебни заведения в САЩ – Jacobs School of Music – Indiana University, Блумингтън. Дипломира се в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ при проф. Антон Хаджиатанасов и проф. Владимир Аврамов. По-късно е специализант на Артур Грумио в Брюксел и на Ифра Нийман в Лондон, където среща Лий Филипс, с когото и работи, и живее от 2013-а в законен граждански брак.

Кеворк Мардиросян е бил концертмайстор на Пловдивската филхармония, след което заминава за Европа и развива впечатляваща солова кариера с турнета в Англия, Уелс, Италия и Русия, сред които и дебют в Карнеги хол. От 1988 до 1990 г. е концертмайстор на Симфоничния оркестър в Батън Руж, след което е поканен да преподава - първоначално в Университета на Арканзас, след това - в музикалния департамент на Университета на щата Луизиана в Батън Руж.

Ключови думи: