Почина италианската оперна легенда Антониета Стела
Антониета Стела в "Трубадур" - снимка зад кулисите на Метрополитън опера, снимка: Getty images

Почина италианската оперна легенда Антониета Стела

На 92 години

На 92-годишна възраст почина италианското сопрано Антониета Стела, съобщават италианските медии. Легендарната оперна певица е родена на 15 март 1929 г. в Перуджа. Тя завършва обучението си в Националната академия „Санта Чечилия“ в Рим. През 1950 г. тя дебютира в Сполето в ролята на Леонора от операта „Трубадур“ от Джузепе Верди, която бележи кариерата й. През 1951 г. тя пее за първи път в Рим заедно с Марио дел Монако в операта „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди. През 1954 г. Антониета Стела дебютира в Миланския оперен театър „Ла Скала“ в ролята на Дездемона в спектакъла „Отело“  от Верди. На същата сцена прочутото сопрано изиграва Елизабет Валоа в „Дон Карлос“ и Амелия в „Бал с маски“, като превъплъщенията й получават ласкави отзиви от критиката. През този период Антониета Стела прави своя дебют в ролята на Аида на сцените на Ковънт Гардън - Лондон (сезон 1954/1955) и в Метрополитън опера- Ню Йорк (1955). На 28 май 1967г. във Виенската държавна опера тя играе в операта „Дон Карлос“, като в спектакъла й партнират Николай Гяуров, Грейс Бъмбри и Ханс Хотер.

Легендарното сопрано е работило със знакови диригенти на своето време като Тулио Серафин, Дмитрий Митропулос, Джанандреа Гавацени или Франческо Молинари-Прадели и др.

Тито Гоби и Антониета Стела в "Симон Боканегра", Опера Висбаден, 1951г., снимка: Getty images

В репертоара й се открояват ролите на Аида и Тоска от съответните едноименни произведения на Верди и Пучини, Мадалена в „Андре Шение“, Мими от операта „Бохеми“ и Чо-Чо-Сан в „Мадам Бътерфлай“ от Пучини. Именно в постановка на „Мадам Бътерфлай“ на сцената на Метрополитън опера през 1958г., Стела получава похвали за усвоените японски жестове, а ценителите помнят сценографията на спектакъла, в която са включени оригинални гравюри от Страната на изгряващото слънце.

Антониета Стела в ролята на Леонора от "Трубадур" с талисмана си Джоко, Метрополитън опера, снимка: Getty images

Подобно на много забележителни артисти от 50-те и 60-те години, Антониета Стела остава в сянката на ожесточената конкуренция между Мария Калас и Рената Тебалди. Въпреки това, знаменити са записите й от спектаклите „Битката при Леняно“, „Африканката“ и „Симон Боканегра“.  Тя се появява в италианска телевизионна продукция на операта „Андре Шение“, където си партнира с Марио дел Монако и Джузепе Тадей през 1955 г., което е преиздадено в наши дни на DVD. Оперната прима може да бъде чута и на CD в рядко изпълняваната творба на Спонтини „Агнес фон Хоенщауфен“ , където пее редом с Монсерат Кабайе.

Общината в Перуджа изпрати съболезнователна телеграма до семейството на Антониета Стела. Институцията припомни успехите на оперната прима, като признава приноса й за повишаване на културата на Перуджа и представянето й на големите световни сцени.

Поклон пред паметта й!

Ключови думи: