In memoriam Тереса Берганса: „Искам да си тръгна тихо...
Снимка: Getty Images

In memoriam Тереса Берганса: „Искам да си тръгна тихо..."

Испанската оперна легенда издъхна в петък, 13 май 2022г.

На 89-годишна възраст почина легендата на световната оперна сцена Тереса ​​Берганса, съобщават испанските медии, без да уточняват причината за смъртта й. „Искам да си тръгна тихо... Не искам публични съобщения, бдения или нещо подобно. Дойдох на света и никой не разбра, така че искам същото нещо, когато си тръгна", каза тя, преди да издъхне. Предпочете да се сбогува с необикновения си глас, изпявайки "Addio" на Росини". Това гласи изявление, публикувано този петък до медиите от дъщерята на Берганса, сопраното Сесилия Лавиля, която посочва, че цялото семейство уважава нейната воля и че почитта им „ще бъде да я помнят в целия й блясък и да продължат да й се наслаждават чрез нейните изпълнения, с които винаги ще я помнят“.

Тереса ​​Берганса е родена в Мадрид през 1933 г. Изучава пеене и пиано в Мадридската консерватория. В испанската столица се качва за първи път на професионална сцена през 1955 г. Две години по-късно международният дебют на мецосопраното е на Фестивала в Екс ан Прованс в ролята на Дорабела от операта „Така правят всички жени“(Così fan tutte) от В.А. Моцарт. Това участие отваря вратите й към големите оперни театри, където постига изключителен успех. Моцарт, Росини и Бизе заемат основно място в нейния репертоар. Оперната певица показва несравнимите си умения в боравене с колоратури, коректност към стила и елегантност във фразирането.

Друг крайъгълен камък в кариерата на авторитетното мецосопрано е образът на Кармен, в който тя се превъплъщава за първи път през 1977 г. под диригентството на Клаудио Абадо и чиято интерпретация е далеч от стереотипите. Тя също така изпълнява камерен репертоар, като често изнася рецитали под клавирния съпровод на Феликс Лавиля - нейн съпруг от 1957 до 1977 г.

Сред множеството отличия, които получава по време на своята кариера,  се откроява Наградата на Принца на Астурияс през 1991 г. Година по-късно участва в церемониите по откриването на Световното изложение в Севиля и на Олимпийските игри в Барселона. През 1994 г. тя става първата жена, избрана за член на Кралската академия за изящни изкуства „Сан Фернандо“, а две години по-късно е удостоена с Националната музикална награда на Испания. Една от сцените в Театъра на сарсуелата в Мадрид носи името й. Мецосопраното се е снимала в няколко филма и екранизирани оперни спектакли като „Дон Жуан" и „Кармен", пише La Vanguardia. Оттегля се от сцената през 2008 г. и се посвещава на преподаване в Катедрата по оперно пеене във Висшето музикално училище „Кралица София“ и на майсторски класове в Испания и по света.

Тереса ​​Берганса оставя богата дискография, в която се открояват нейните росиниеви (Розина, Пепеляшка, Италианката в Алжир) и моцартови (Керубино, Дорабела, Сесто) роли, както и във френски (Кармен) оперни заглавия и испански опери („Кратък живот“), въпреки че нейните вокални характеристики я правят и забележителна изпълнителка на бароковия репертоар (Перголези, Хендел, Пърсел).

Дълбок поклон!

 

Ключови думи:
@