In memoriam Грейс Бъмбри (1937-2023)

In memoriam Грейс Бъмбри (1937-2023)

На 86-годишна възраст

На 86-годишна възраст в болница във Виена почина една от най-харизматичните оперни певици - американското мецосопрано Грейс Бъмбри. Това съобщават световните информационни агенции, цитирайки осиновения й син Дейвид Брюър.  Тя ще бъде запомнена с топлия си тембър и изключителен сценичен темперамент, благодарение на които покори международните сцени в роли като Кармен, Амнерис (Аида) и принцеса Еболи (Дон Карлос).

Грейс Бъмбри е родена в Сейнт Луис, щата Мисури, на 4 януари 1937 г., в семейството на музиканти. След като печели певчески конкурс, организиран от местна радиостанция, започва музикалното си образование.

Като ученичка на Лоте Леман, тя е избрана през 1958 г. на прослушванията на Метрополитън опера -Ню Йорк. През 1959 г. Бъмбри изнася първия си концерт в Лондон. Нейният оперен дебют е в Опера Гарние в Париж през 1960 г. като Амнерис, но изпълнението й предизвика още по-голяма сензация през следващата година в Байройт, където Виланд Вагнер я избра да интерпретира ролята на Венера в "Танхойзер". С това Бъмбри става първата чернокожа жена, която пее на прочутия фестивал.

Надарена с много широк диапазон, от 70-те години на миналия век тя включва и сопранови роли като Лейди Макбет, Тоска и Йенуфа, които пее през 1974 г. в Миланския оперен театър "Ла Скала". Последната й изява на оперната сцена е в ролята на Клитемнестра ("Електра" от Щраус) в Лион през 1997 г.

През 90-те години на миналия век тя основава ансамбъла Grace Bumbry Black Musical Heritage Ensemble, с цел разпространение на наследството на традиционните спиричуъли. След оттеглянето си от сцената се посвещава на педагогическа дейност.

Нейната дискография включва значими записи, превърнали се в еталон, като "Дон Карлос"  под палката на сър Дьорд Шолти , "Кармен", дирижирана от Рафаел Фрубек де Бургос, "Аида" с Леонтин Прайс и Пласидо Доминго.

Ключови думи: