Почина Едита Груберова - една от последните велики белкантови кралици и незабравима Царица на нощта

Почина Едита Груберова - една от последните велики белкантови кралици и незабравима Царица на нощта

Оперната певица

На 74 -годишна възраст почина изтъкнатото словашко сопрано Едита Груберова. Тя е издъхнала на 18 октомври 2021г. в Цюрих, потвърдиха нейни близки пред агенция DPA.

Оперната певица, която се появява на този свят в Братислава през 1946 г., се откроява като едно от най -добрите колоратурни сопрани в света. След като учи пеене в Консерваторията в родния си град, завършва следването си във Виена. През студентските си години е пяла във фолклорен ансамбъл и неколкократно е играла в драматични спектакли на Словашкия национален театър. Впоследствие Едита Груберова дебютира на сцената на Операта в Братислава през 1968 г. като Розина в „Севилския бръснар“ от Росини.  Международната й кариера започва в началото на 70 -те години на миналия век, когато във Виенската щатсопер изиграва ролята, превърнала я в знаменитост - Царицата на нощта от операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт. Груберова попада на авторитетната австрийска сцена след тайно прослушване, уредено от преподавателката й Мария Медвецка заради затворените граници на тогавашна социалистическа Чехословакия към капиталистическия свят. Вокалните й качества, които ярко демонстрира в образа на Царицата на нощта,  допринасят за триумфа й на най –престижните оперни сцени през 70-те и 80-те години на ХХ век. По-късно тя е избрана  за австрийски и баварски Камерзенгерин и почетен член на Виенската държавна опера.

През годините чистотата и мощта в гласа позволяват на Едита Груберова успешно да интерпретира ключови белкантови роли от творчеството на Верди /Джилда от „Риголето“/, Белини /Норма от едноименната опера/  и Доницети / главните роли в “Лукреция Борджия“, „Мария Стюарт“, „Анна Болейн“, „Лучия ди Ламермур“/. Изявите й се умножават. Получава покани от Баварската държавна опера, „Ковънт гардън“- Лондон, „Ла Скала“- Милано, Парижката опера, Метрополитън опера- Ню Йорк, „Лисеу“ – Барселона, Залцбургския фестивал и др. В допълнение към белкантовия репертоар, тя се отличава и с интерпретациите си в творби от Моцарт и Рихард Щраус /Цербинета от “Ариадна на Наксос“/, винаги аплодирани от публиката и с ласкави отзиви от критиците.

Зад гърба си Едита Груберова оставя огромна дискография в аудио и видео формат, като най-забележителното й постижение са главните партии в цялостните записи на прочутата трилогия на Гаетано Доницети, посветена на английските кралици от династията Тюдор – „Анна Болейн“, „Мария Стюарт“ и „Роберто Деверьо“. Повече от 10 спектакъла с нейно участие са филмирани и издадени на DVD, сред които „Риголето“, „Норма“, „Манон“, „Беатриче ди Тенда“, „Лукреция Борджия“, „Линда ди Шамуни“.

През 2001 г. Едита Груберова се оттегля от всички свои представления в Операта в Цюрих, след като тогавашният директор на трупата Александър Перейра отказва да поеме отговорност за инцидента с дъщеря й, която танцува в балетния състав, довело до разбиване на кариерата й, но без да се счита за трудова злополука. Груберова не пее на тази сцена, докато не заменя Йонас Кауфман в рецитал на 11 май 2012 г. По -късно същата година, след напускането на Перейра, тя отново участва във възстановка на операта „Роберто Деверьо“.  Груберова се оттегли от сцената на 27 март 2019 г. с ролята на Елизабет I от същото произведение в спектакъл на Баварската държавна опера, след което се фокусира върху концерти и майсторски класове. Последното й представление беше в Герстхофен на 20 декември 2019 г., а официалното й решение да се оттегли от сцената бе взето през септември 2020 г., отчасти поради забавяния, свързани с пандемията COVID-19, която затрудни планирането на по-нататъшните й участия.

Дълбок поклон!

Ключови думи:
@