Почина диригентът на катедралния хор на

Почина диригентът на катедралния хор на "Св. Александър Невски" доц. Димитър Димитров

Той е сред съоснователите на прочутия вокален ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният"

Почина диригентът доц. Димитър Димитров, който е брат на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщават от БТА, като цитират Българската православна църква - Българска патриаршия.

Доц. Димитър Димитров беше диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Роден е на 20 януари 1943 г. в София и от малък проявява интерес към църковната православна музика. Неговите родители, въпреки че не са професионални музиканти, участват в братствения хор към столичния митрополитски храм "Св. Неделя". Затова не е случайно, че Димитър Димитров и по-малкият му брат Симеон - днес български патриарх и Софийски митрополит Неофит, завършват Софийската духовна семинария и Духовната академия (днес Богословски факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски").

Професионалното си развитие в областта на хоровата музика Димитър Димитров започва като хорист в софийския митрополитски храм "Св. Неделя", където за кратко е и помощник-диригент. Между 1977 и 1990 г. е ръководител на представителния смесен хор към Врачанската митрополия, а от 1 януари 1978 г. е главен диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Като педагог той е преподавал в различни периоди църковна музика и богослужебен ред в Духовната и в Музикалната академия в София, както и в Пловдивския университет.

Димитър Димитров активно работи през последните 50 години и като музикален общественик. През 1968 г. той е сред съоснователите на прочутия вокален ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният", който се утвърждава през годините като един от посланиците на българската музикална култура в Европа и света. През 1991 г., по време на фестивала на българската култура в Бад Вьорисхофен (Бавария), той става съосновател на Немско-българското културно дружество, интегрирано през 1995 г. в Международната фондация "Европейски форум".

Доц. Димитър Димитров е и съосновател, и дългогодишен председател на журито на Международния фестивал за православна църковна музика "Света Богородица - достойно ест" в Поморие, организиран всяка година в дните около едноименния празник на 11 юни.

Ключови думи: