Почина маестро Станислав Ушев

Почина маестро Станислав Ушев

След тежко боледуване

След тежко боледуване, издъхна маестро Станислав Ушев.

Главният диригент и директор на Симфониета- Шумен е роден на 24.08.1958г. в Плевен. Той завършва Средното музикално училище в родния си град със специалност "Пиано". В периода 1980 -1985г.  учи оперно и симфонично дирижиране в Консерваторията "Римски-Корсаков" в Санкт Петербург в класа на професорите Арвид и Марис Янсонс. От 1985 до 1993г. е диригент и артистичен директор на Плевенската филхармония, а през 1993г. – и неин директор, като през това време дирижира и в Плевенската опера спектакли на "Дон Карлос", "Травиата" и "Сватбата на Фигаро".

От 1993 г. до 1996 г. работи като диригент на свободна практика.

От 1996 до момента е директор на Държавната филхармония – Шумен, като от 2000 г. до 2010 г. е главен диригент на Оперно-филхармоничното дружество във Варна.  Маестро Ушев е удостоен с награди от Съюза на българските композитори в категория "Изпълнителско майсторство – диригенти", както и с наградата „Златна муза 2003“ на Руския културен център за записа на Симфония №3 от Сергей Рахманинов и за високи постижения в популяризирането на руската музика в България. Бил е гост-диригент в Русия, Италия, Испания, Франция, Турция, Румъния, Гърция, Япония, Южна Корея, Полша. Осъществил е многобройни записи със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, с Варненска и Шуменска филхармония в БНР, БНТ, някои от които са издадени и на CD.

Репертоарът на Станислав Ушев  включва над 500 творби от различни стилове и епохи. Дирижирал е известни солисти като Д. Башкиров, М. Биешу, М. Петухов, Г. Бадев, М. Минчев и др.

Опелото ще се състои утре – 8 декември, от 11.00 ч. в църквата „Свето Вознесение Господне“ в Шумен.

Поклон пред светлата му памет!

Ключови думи:
@