Плевенска филхармония посреща Великден с музиката на Джакомо Пучини
Снимка: Плевенска филхармония

Плевенска филхармония посреща Великден с музиката на Джакомо Пучини

На 20.04.2022 г. (сряда) от 19:00 часа в Католическа църква - Епархийно светилище "Дева Мария от Фатима" - Плевен

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с Любомир Дяковски в звуковия файл под главната снимка!

Снимка: Плевенска филхармония

Тази вечер, 20.04.2022 г. (сряда), от 19:00 часа в плевенската католическа църква - Епархийно светилище "Дева Мария от Фатима"  Плевенската филхармония и Общински хор "Гена Димитрова" с ръководител Анелия Дечева ще изнесат Великденски концерт с музиката на Джакомо Пучини. В програмата ще прозвучат рядко изпълняваните Messa di Gloria и Requiem. Солисти ще бъдат тенорът и директор на Плевенската филхармония Любомир Дяковски и басът Валери Цолов. Маестро Найден Тодоров, който е директор и главен диригент на Софийската филхармония, ще застане на диригентския пулт на Плевенската филхармония.

„Не познавах Реквием на Пучини. Той е само пет минути и половина - странно е, но е прекрасна музика- за виола, орган и хор, като го аранжирахме с щрайх“, заяви в ефира на Classic FM Radio Любомир Дяковски. „Валери Цолов е мой колега от времето, когато в Плевен имаше опера. До края на съществуването й той беше водещ баритон. Сега живее в Плевен и Общинския хор го ползва от време на време. За мен е чест и удоволствие да си партнираме отново на сцената“, добави той.

Пучини композира Messa di Gloria като дипломна работа при завършването на музикалния лицей в родния си град Лука. Той никога не публикува пълния ръкопис на произведението, който по-късно става обект на съдебно дело между две издателства. Творбата носи по-скоро прославящ, светски, а не богослужебен характер. „През 80-те години на миналия век бях инициатор на изпълнението на Messa di Gloria с Радиооркестъра и Радиохора. Последната й част Agnus Dei е използвана от Пучини в операта „Манон Леско““, разкрива Дяковски. „Реших отново да участвам и да си припомня тези отминали години. Даже безкрайно заетия Найден Тодоров го водим по два пъти на ден между Плевен и София, за да може да дирижира“, допълни директорът на Плевенската филхармония“. По думите му, звученето й е „много оптимистично, ведро… всичко е много светло за разлика от други реквиеми и меси. Действително това е една хубава, положителна и изпълнена с много заряд меса“.

Любомир Дяковски отбеляза и предстоящите акценти в афиша на Плевенската филхармония. В края на април гости на оркестъра в Плевен ще бъдат маестро  Йордан Камджалов и цигуларката Зорница Иларионова, които подготвят изпълнението на Цигулковия концерт на Брамс и „Жар-птица“ от Стравински, а същата програма се планира за 29 юни във Фестивала „Софийски музикални седмици“. През май предстои гостуване на бандонеониста Стоян Караиванов с музиката на Пиацола и т.н. Ще има и нов проект с Веско Ешкенази - "В света на музиката" с участието на акордеонистката Вероника Тодорова и диригента Георги Милтядов. „До лятото сме препълнени с много гостувания и проекта, който започна през февруари с Хилда Казасян „Светът на киното в музика“ с Васил Петров, Теодосий Спасов, Борислав Йоцов и Христо Йоцов с 30 концерта в страната…... Опитвам се да ги редувам, за да може оркестрантите да добиват опит, за да не изостават технически в симфоничния жанр“, признава Дяковски.

„Нека в тези дни на Страстната седмица да се уповем на Божията милост и любов – да бъдем по-смирени, за да може човечеството да има мир на Земята и да се обичаме!“, призовава той.

Ключови думи: