Пламен Николов: „Хората от малките населени места нямат достъп до класическата музика“

Пламен Николов: „Хората от малките населени места нямат достъп до класическата музика“

Основателят на Академия „Роза“ пред Classic FM Radio

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Пламен Николов, разположено в звуковия файл под главната снимка!

„Хората от малките населени места нямат достъп до класическата музика. Едва ли някой от Шипка ще тръгне към по-голям град в България, за да присъства на такъв концерт“. Това заяви в ефира на Classic FM Radio Пламен Николов- основател на Академия „Роза“. Шанс за сцена и просветителство стоят в основата на Лятната музикална академия, която ще се проведе за втори път. Тази година 27 деца ще придобият нови умения с инструменти като цигулка, виоло, чела, контрабас, флейта, обой, валдхорна. Вижте повече ТУК

„Когато свирят деца, има елемент на удивление и умиление. Беше много емоционално и даде решението да направим Академията ежегодна“, изрази впечатленията си от първото издание Николов. След заключителния концерт се обявява конкурс, като децата могат да кандидатстват през следващите месеци с видеозаписи на свои изпълнения. Впоследствие се избират младите дарования, които участват в оркестъра на Академията.

Снимка: Академия Роза

„Искаме в тези 10 дни да създадем фестивален дух в гр.Шипка“, подчерта Николов. Местното читалище „Светлина“ в Шипка, което е умалено копие на Народния театър „Иван Вазов“ в София, е изоставено. „В сградата текат ремонтни дейности, като има малки неуредици между Министерство на културата, Община Шипка и хората“, смята Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

Създателят на Академия „Роза“ се занимава с производство на етерични масла – бранш, в който навлизат все повече млади и амбициозни хора. „Това е ароматен, чист, непретенциозен, непосредствен бизнес“, твърди Николов. Той не пропусна да отбележи и проблеми като непоносимите цени на енергоносителите, условията за сезонен труд, неунифицирания подход към международния пазар и др. По думите на Николов, „България е един от най-големите производители на лавандула в света.  Произвеждаме близо 500 000 кг. лавандулово масло. Французите произвеждат 150 000 кг. Ние сме сериозен ценови и качествен фактор. Розовото е 2-3 тона и е с по-високо качество. Оборотът на този бранш е почти 4 млрд. лева.  България фиксира  мястото си заради стабилизирането на експортната цена, което дава увереност на потребителите по света“.

 

Ключови думи: