Пинкас Цукерман: „Светът преживява трудни времена, но музиката е мощна сила, която ни обединява“

Пинкас Цукерман: „Светът преживява трудни времена, но музиката е мощна сила, която ни обединява“

Ученици от София ще посетят днешната репетиция на именития маестро с Оркестъра на Classic FM радио

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с Пинкас Цукерман в превод на Димитър Московски, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Легендарният цигулар Пинкас Цукерман вече е в България за своето участие в „Европейски музикален фестивал“ 2022 в София и Пловдив. Неостаряващият виртуоз ще изнесе два концерта като солист и диригент с Оркестъра на Classic FM радио, които са част от 20-тия юбилеен сезон на състава. „Много съм щастлив, че отново съм в тук, особено след периода на Covid-пандемията", сподели маестрото още в първите часове след пристигането си. „В момента светът преживява трудни времена, заради напрегнатата ситуация с военния конфликт в Украйна, но според мен е много важно да помним, че музиката е мощна сила, която ни обединява“, категоричен е той.

За двата си концерта у нас, единият от които е първа негова изява в Пловдив,  Цукерман ще представи стилна програма от великолепни произведения на Волфганг Амадеус Моцарт: Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла мажор, K. 219 и Симфония №40 в сол минор, K.550.

Забележителният музикант сподели за българската публика, че в младежките си години му е било доста трудно да свири Моцарт. Като ученик той е изпълнявал предимно камерна музика от виенската класика, но в онзи момент му е липсвал житейския опит и познания, за да осмисли творбите. Едва по-късно той посещава Виена, Мюнхен, Залцбург и се запознава отблизо с цялостната културна среда и традиции, в които се раждат шедьоврите на композитора. Това му помага да постигне зрялост и разбиране за творчеството на австрийския гений. „Необходимо е да намериш свой вътрешен мир, който на 14 – 15 години е невъзможен“, категоричен е Цукерман. А дали сегашната му интерпретация на Моцарт е достатъчно зряла?  „Ще бъде искрена, но не мога да обещая, че ще е зряла ….“, смее се маестрото. „Можеш да станеш артист, но винаги оставаш дете. Ако загубиш детското в себе си, може да се разделиш с артистичността", добави Цукерман.

Критиците и публиката изтъкват винаги, че неговият звук е напълно неподражаем със своята изразителност, пластичност и техническа изрядност. Ключът към успеха за великия изпълнител: „Всеотдайност, ежедневен усилен труд и малко късмет!“, казва той в интервю за Classic FM радио.

Пинкас Цукерман вече започна работа с музикантите от Оркестъра на Classic FM радио за подготовка на програмата. Днешната репетиция е със свободен достъп за ученици от Националното музикално училище „Л. Пипков“, които могат да проследят работния процес и да чуят отблизо звука на неговата уникална цигулка Гуарнери дел Джезу „Душкин“ от 1742 г. 

Гостуването на Пинкас Цукерман в София (28 октомври, зала „България“, 19:30 ч.) се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община - Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ – Програма „Едногодишен грант’21“ и в партньорство със Софийската филхармония. Концертът в Пловдив на 29 октомври в Дом на културата „Борис Христов“ от 19:00 ч. се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Билети за двете събития са налични на касите на съответните зали и онлайн на Ticketsbg.com.

Кариерата на Пинкас Цукерман, като изтъкнат цигулар, виолист, диригент и педагог, продължава вече над 50 години. Роден в Тел Авив през 1948 година, той започва първите си занимания с музика благодарение на своя баща. Ключов момент в живота на младежа е срещата с Исак Щерн през 1962 година, когато той открива таланта му и го съветва да учи в Ню Йорк. Първите години в САЩ са много трудни за Пинкас Цукерман, но той развива дарованието си благодарение на  преподаватели като Исак Щерн и Иван Галамян. Има възможност още на 19-20 годишна възраст да свири с музиканти като Даниел Баренбойм, Жаклин Дю Пре и много други, с които постига отлично музикално разбирателство. Концертният му дебют е в Ню Йорк през 1963 година. Четири години по-късно спечелва  наградата „Левентрит“, съвместно с корейския цигулар Кюнг-Уа Чунг. Първите му записи са през 1969 г. с Концерт за цигулка на Чайковски под диригентството на Антал Дорати с Лондонския симфоничен оркестър и цигулковия концерт от Менделсон с Ленард Бърнстейн и Нюйоркската филхармония. Те поставят началото на блестяща звукозаписна кариера с над 100 албума, две награди „Грами“ и 21 номинации. 

През 1970 година Цукерман се насочва към дирижирането, изнасяйки концерти с  Английския камерен оркестър. През 80-те години той е музикален директор на Камерния оркестър „Saint Paul“, а от 1999 до 2015 г. ръководи оркестъра на Националния център за изкуства на Канада (NACO) в Отава.

Отдавайки много енергия на преподавателската работа и младите музиканти, Пинкас Цукерман е председател на Изпълнителската програма в Музикалното училище в Манхатън повече от 25 години. Той е ангажиран в престижни учебни институции в Обединеното кралство, Израел, Китай, Канада и др.

През последните сезони Пинкас Цукерман продължава да концертира интензивно като солист и камерен изпълнител. През сезон 2021/2022 той осъществи концерти с Израелската филхармония, Симфоничния оркестър на Барселона и Симфоничния оркестър на Далас в новата си позиция на артистичен ръководител и основен образователен партньор. С камерния състав „Цукерман Трио“ той посети фестивалите „Равиния“, „Аспен“, „Амелия Айлънд“ и изнесе камерни концерти в Ню Джърси и в Университета „Уошингтън и Лий“ в Лексингтън, Вирджиния. С Аманда Форсайт цигуларят представи концерти с Английския камерен оркестър, Будапещенския симфоничния оркестър MAV, Симфоничния оркестър на Прага, Симфоничния оркестър на Полското национално радио, Симфоничните оркестри на Рединг и Ню Бедфорд. Цукерман и Форсайт са реализирали и турне с Йерусалимския струнен квартет с концерти в САЩ и Канада.

Ключови думи: