Пианистката Виктория Василенко се включва в новия проект  “VIVAT BACCHUS - първи глътки в класическата музика”
Снимка: Classic FM radio

Пианистката Виктория Василенко се включва в новия проект “VIVAT BACCHUS - първи глътки в класическата музика”

На 21 април от 19.30ч. в Дома на киното в София

На 21 април от 19.30ч. в Дома на киното в София ще бъде представен за първи път в България “VIVAT BACCHUS – първи глътки в класическата музика”. Оперният концерт-спектакъл е посветен на удоволствието от пиенето и причините за него според Верди, Моцарт, Шуберт, Росини, Мусоргски и др. Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с режисьора Стефан Прохоров, баса Апостол Миленков и пианистката Виктория Василенко, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Снимка: Classic FM radio

"VIVAT BACCHUS” е хумористично въведение в света на класическата музика с помощта на въздействието на виното върху тялото и душата. Оперните певци – Апостол Миленков (България/Австрия) и Ли Гън (Китай/България)– представят дълбокомислени музикални интерпретации по темата, а актрисата Вилиана Димитрова ще ни насочва в изследването с помощта на световната мъдрост. Под музикалния съпровод на пианистката Виктория Василенко ще пътуваме към отговорите на същностните за нашия народ и душевност въпроси - защо пием, колко и докога?

Производството и пиенето на вино по нашите земи са сред най-старите в света, а България е сред десетте най-алкохолизирани страни в света. Последствията в социален и здравословен план засягат всеки един от нас. Програмата включва забележителни произведения на ключови европейски композитори и дава възможност за едно въодушевяващо запознанство със света на класическата музика. Режисурата е поверена на Стефан Прохоров, а мултимедията е дело на Михаела Добрева. В програмата ще прозвучат арии и дуети от Моцарт, Шуберт, Верди, Росини, Ото-Николай, Бородин, Вебер, Бородин, Мусоргски, Маскани, Й. Щраус-син, Д. Христов, Е. Ариета, Фишер и Хренников, както и мисли и разсъждения по темата от Плутарх, Мартин Лутер, Шекспир, Гьоте, Хегел и др.

Снимка: Classic FM radio

Спектакълът е копродукция между “Форсмажор Студио” и “Софийско музикално сдружение” и е първият от поредица проекти, които целят да представят широкия потенциал на класическата музика за развитие на съществуващи културни пространства в нови посоки, както ина сцени в райони с ограничен достъп до култура.

Ключови думи: