Пианистът Емануил Иванов подготвя записи за Naxos и ще дебютира на младежкия фестивал „Солинария“ в Созопол

Пианистът Емануил Иванов подготвя записи за Naxos и ще дебютира на младежкия фестивал „Солинария“ в Созопол

Underground Cello Quartet и Вили Стоянов ще гостуват на музикалния форум

„Солинария“ – фестивалът на младите, се завръща на сцените в Созопол с поредица от концерти на най-горещите млади имена на българската класическа и джаз сцена.

Фестивалът откри музикалните си вечери на 11 юли с концерт на проф. Лилия Бояджиева (пиано) и Ангелина Абаджиева (цигулка). Изтъкнатите музикантки са и менторите на майсторските класове по пиано и цигулка, които ще се проведа от 11 до 20 юли и ще завършат с концерт в зала „Арт Сол“, на който учениците ще демонстрират своя напредък.  

Единственият българин, печелил престижния конкурс „Феручо Бузони“ Емануил Иванов ще дебютира на „Солинария“ на 21 юли. На откритата сцена на фестивала той ще представи виртуозна програма с творби на Лудвиг ван Бетовен, Александър Скрябин, Алексис Вайсенберг, Феручо Бузони и Ференц Лист. Младият български пианист се утвърди на международната сцена след като спечели поредица от големи международни конкурси като „Алесандро Казагранде”, „Скрябин-Рахманинов”, „Павел Серебряков”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати” и др. 

Емануил Иванов не скри радостта и вълнението си от участието в музикалния форум. В ефира на Classic FM Radio талантливият пианист подготвя записи на сонати на Доменико Скарлати за световния лейбъл Naxos. Дискът се предвижда да излезе през следващата година, а звукозаписните сесии ще бъдат осъществени в Консерваторията в Бирмингам, където младото дарование продължава своето обучение. Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с Емануил Иванов, разположено в звуковия файл под главната снимка!

На 22 юли „Солинария“ посреща на своята сцена Underground Cello Quartet. Атанас Кръстев, Виктор Трайков, Теодора Атанасова и Момчил Пандев създават първият български виолончелов квартет с амбицията да разчупят клишетата, без да правят компромиси с качеството.
„В нашия репертоар бягаме от ефекта и комерсиалността, целта ни е да представим инструментални качества и особено – добър вкус“ – казва водачът им Атанас Кръстев.
За публиката в Созопол Underground Cello Quartet ще представят произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Вилхелм Фитценхаген, Джoакино Росини, Георг Голтерман, Давид Попер, Исак Албенис и Астор Пиацола.

Вили Стоянов и музикантите от неговия бенд ще отдадат почит на големият композитор, и дядо на Вили – Йосиф Цанков.  Инструменталните пиеси за биг бенд и соло тромбон по музика на Йосиф Цанков ще звучат на откритата сцена на „Солинария“ на 23 юли. Програмата включва пиесите „Приказка“, „Когато луната изплува“, „Под жълтите листа на старата липа“ в специални аранжименти в  стилистиката на предпочитаната от по-младото поколение „боса-нова“.

Билетите за фестивалните концерти вече са налични в Ивентим. От 10 юли ще се продават и на касата на пл. Хан Крум в Созопол, както и на място преди самите концерти.

Фестивалът Солинария е създаден през 2021 в Созопол. Неговата основна цел е да подкрепя младите музиканти в пътя им на израстване. В рамките на фестивала се провеждат майсторски класове  по цигулка и пиано. През 2022 г. се състоя и първия конкурс за пианисти, който предизвика голям интерес сред млади дарования от целия свят. Артистичен директор на фестивала е пианистката Гергана Несторова.

Ключови думи: