Перксуионистката Виви Василева спечели наградата „Ленард Бърнстейн“
Снимка: Lubecker Nachrichten

Перксуионистката Виви Василева спечели наградата „Ленард Бърнстейн“

Виви Василева е първата перкусионистка, която ще получи наградата „Ленард Бърнстейн“ на престижния Музикален фестивал „Шлезвиг- Холщайн“.  „Новината ме завари по време на репетиции за поредицата концерти „Млади диви“ с моя квартет в Дортмунд. Никога не съм си представяла, даже не съм си мечтала. Много съм щастлива“, сподели развълнуваната Виви Василева пред Classic FM. „Това е потвърждение, че перкусионните инструменти са във възход“, подчерта талантливата българка.  „Това са инструментите на 21 век. Ние комбинираме ритми, мелодии и хармонии на всички култури“, допълни Василева. „Това го намирам за голямо богатство- да имаме директен контакт с всякакви хора и всякакви култури... Тези инструменти са активни не само в класическата музика“, посочи тя.

Първият носител на наградата „Ленард Бърнстейн“ е китайският пианист Ланг Ланг, а в списъка с наградените са австрийския перкусионист Мартин Грубингер /ментор на Виви Василева/, грузинската цигуларка Лиса Батиашвили и др. Отличието в размер на 10 000 евро ще бъде връчено на 24 юли 2023г. по време на фестивала „Шлезвиг- Холщайн“, като ще бъде съпътствано с перкусионен концерт на Виви Василева. На 7 и 8 август тя ще свири с брат си – цигуларят  и концертмайстор на Ковънт Гардън Васко Василев отново в рамките на фестивала.

Снимка: NDR

Даровитата българска перкусионистка ще се завърне и в родината си, където й предстоят концерти на 10 март 2023г - със Симфоничния оркестър на БНР и на 20 март  - на фестивала „Мартенски музикални дни“- Русе. По време на проявите Виви Василева ще представи произведението, написано специално за нея от испанския съвременен композитор, пианист и диригент, роден в Барселона, Ориол Кружен. Концертът носи заглавието  „Оракул“, оп.72 за перкусии и оркестър - звуково пътуване през 7-те чакри“ и ще бъде представено на 4 и 5 февруари в Голямата зала на Залцбургския университет. В него звучат поне 30 различни инструмента – от маримба до японски барабан. „В третата чакра има много неравноделни тактове. Сигурна съм, че енергията в нея ще бъде уникална и с български оркестър“, отбеляза Виви Василева.



Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Виви Василева, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Ключови думи: