Първата жена и първата шотландка начело на Единбургският фестивал е Никола Бенедети
Снимка: www.eif.co.uk

Първата жена и първата шотландка начело на Единбургският фестивал е Никола Бенедети

От 1 октомври 2022г.

Британската цигуларка, педагог и защитник на културата и изкуствата Никола Бенедети бе назначена за нов директор на Международния фестивал в Единбург, който започва на 1 октомври 2022г. Така тя става първият шотландски гражданин и първата жена,  която заема тази позиция, откакто Единбургският фестивал започва своето съществуване през 1947г.

Днес Никола Бенедети е сред най-влиятелните класически изпълнители в света. Тя редовно си сътрудничи с фестивала и бе негов резидентен артист през 2021 г. Цигуларката, отличена с награди GRAMMY и Brit, беше обявена и за „Личност на годината“ на BBC Music Magazine за 2021 г. най-вече заради нейната онлайн подкрепа към музиканти по време на пандемията, което е отражение на нейната всеотдайна работа като посланик на музикалното образование.

„За мен е голяма чест да допринеса за дългата и богата история на Международния фестивал в Единбург и културния пейзаж на Шотландия. Този фестивал е основан на принципите на помирението и идеалите на изкуството, надхвърлящо политическите и културни различия“, заяви Бенедети.

Музикантката с италианско потекло, родена в шотландския град Ървайн, започва уроци по цигулка на 4-годишна възраст. Обучавала се е Школата „Йехуди Менухин“ и е концертирала с някои от най-реномираните оркестри и диригенти в света.

През декември 2020 г. Никола сформира Бароковия оркестър Бенедети, който изпълнява и нови произведения като Концертите за цигулка на Марк Симпсън и на Уинтън Марсалис (които спечелиха ГРАМИ през 2020 г.). Никола бе удостоена Медал на Кралицата за музика през 2017 г., като се превърна в най-младия негов носител, а освен това досега е получила девет почетни титли.

От учредяването й през 2019 г., фондацията на нейно име е работила с над 29 000 души на възраст от 2 до 92 години от 103 страни чрез личните си семинари и онлайн сесии за млади хора, студенти, учители и възрастни. Фондацията обединява онези, които вярват, че музиката е неразделна част от образованието и демонстрира преподаване чрез иновативни и креативни музикални преживявания, достъпни за всички.

Никола Бенедети поема фестивалното ръководство след успешния 8-годишен мандат на Фъргюс Линехан, който миналата година бе удостоен с Наградата на Единбург за иновативния си принос към изкуствата и културното наследство на града. Неговите фестивали са включвали много от водещите световни театрални, танцови, оркестрови и камерни музикални ансамбли и са разширили програмата, за да включват мащабни безплатни събития и музикални жанрове, които преди това са били недостатъчно представени по време на проявата. Заедно с екипа си, той успешно преведе фестивала през трудните години на пандемията. „Не се съмнявам, че Бенедети ще внесе множество нови идеи в организацията и ще надгради изключителната работа на Фъргюс от последните осем години”, посочи Кийт Скеоч, председател на Настоятелството на Фестивала в Единбург.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън  коментира „Сигурна съм, че хората в цялата страна с нетърпение очакват да подкрепят цялостното завръщане на фестивала след 2-годишно прекъсване и да посрещат посетители и артисти от цял ​​свят в Шотландия“. Стърджън изрази задоволство от новата длъжност на изявената музикантка. „Приветствам назначаването на Никола Бенедети за директор – особено след като тя става първата жена, която някога е изпълнявала тази роля. Нейният опит в популяризирането на културната сцена на Шотландия пред публика по целия свят ще бъде безценен и й желая успех."

Ключови думи: