Парижка балетна звезда грее в

Парижка балетна звезда грее в "Стъпка напред"

Филмът е включен в афиша на "Киномания"

Звездата в балета на Парижката опера Марион Барбо играе главната роля в лентата на Седрик Клапиш "Стъпка напред". Филмът ще бъде показан в рамките на Фестивала на френския филм, включен в тазгодишното издание на "Киномания".

Филмът запознава зрителите с балерината Елиз Готие, която преживява две травми едновременно. Жестоко падане на сцената я наранява сериозно и тя не е в състояние да танцува цели 2 години. А партньорът ѝ внезапно и по унизителен начин я зарязва заради друга танцьорка. В началото съсипана, Елиз бавно пренастройва живота си и насочва усилията си към съвременния танц в трупата на известния израелски хореограф Хофеш Шехтер. Във френско-белгийската копродукция участват Пио Мармай (Лоик), Франсоа Сивил (Ян), Дени Подалиде (Анри Готие), Мюриел Робен (Жозиан) и Хофеш Шехтер, който играе самия себе си.

Френската балерина и актриса Марион Барбо е родена през 1991 г. През 2002г. завършва балетното училище на Парижката опера и се присъединява към балетния състав на оперния театър през 2008 г. Десет години по-късно става примабалерина (Premier Danseur). Заедно със своя партньор Симон Льо Борн от балета на Парижката опера създава през 2018 г. танцова дуетна компания, наречена „Alt Take“, изпълнявайки роли както в класически, така и в съвременни продукции.

От света на балета Фестивалът на френския филм пренася зрителите в епицентъра на театралния живот с филма „Млади завинаги“ на режисьорката Валерия Бруни Тедески. Тя използва автобиографични елементи в продукцията си и пресъздава годините си на учение в прочутата школа на Патрис Шеро, която е сърцето на френския театрален живот в средата на 80-те години. Стела, Виктор, Адел и Етиен са млади хора със страст към театъра, приети в престижното училище на легендарния режисьор. Животът им е изпълнен с много емоции, любов, но и големи трагедии. Филмът е с участието на нашумелия френски актьор Луи Гарел.

Официалният старт на Фестивала на френския филм ще бъде даден с лентата „Брат и сестра“ на режисьора Арно Деплешен на 18 ноември в кино „Люмиер“. Завладяващата история за неизречени думи, потистнати чувства и дълго пазени тайни е с участието на Марийон Котийар и Мелвил Пупо в ролите на Алис и Луи - отдавна отчуждили се брат и сестра, на които им се налага да се съберат отново заради инцидент с родителите им. Със забележителната си игра Котийар прави вероятно една от най-добрите си роли до момента. Филмът е с номинация от конкурсната програма на Кан.

Друга талантлива актриса – Леа Сейду ще видите във филма на режисьора и сценарист Миа Хансен-Льове „Една хубава утрин“. Сейду е в образа на самотна майка, която се грижи всеотдайно за болния си баща. Среща със стар приятел поставя началото на страстна връзка между двамата, въпреки, че той е обвързан. В ролята на отколешния другар и бъдещ любовник е Мелвил Пупо. Топла и затрогваща история за семейните ценности и взаимоотношенията между хората.

Прекрасните Шарлот Гензбур и Еманюел Беар блестят в носталгичния „Пътниците на нощта“ на Михаел Ерс. Елизабет е изоставена от съпруга си жена, майка на двама тийнейджъри, която започва работа в нощно радиопредаване, където попада на младата Талула и решава да я приюти в дома си. Филмът е въздействаща драма за отминаващото време и очарованието на градския живот, създаден с много кинематографичен усет.

 

На едно необикновено и „Пленително пътуване“ ще ви отведе филмът на режисьора Кристиан Карион с участието на Лин Рено и Дани Буун. Таксиметров шофьор с объркан живот качва 92-годишна дама в колата си, за да я отведе до старчески дом. Пътуването е изпълнено със спирки към миналото на възрастната жена, което разкрива драматичния й живот. Това своеобразно пътешествие поражда топло приятелство между шофьора и клиентката му и променя живота и на двамата.

Световноизвестният Жерар Депардийо участва във филма „Умами“, в ролята на прочутия готвач Габриел Карвен, който се отправя на пътуване до Япония с надеждата да открие тайнствения пети вкус, наречен именно умами.

Фестивалът на френския филм се осъществява в партньорство с Френския институт в България.Точните дати, часове и места на прожекциите са публикувани на www.ndk.bg и на www.kinomania.bg

 

Автор: Георги Митов, по материали от "Киномания"

Ключови думи: