Отличиха Райна Кабаиванска, Найден Тодоров и Даниела Димова с италианския
Снимка: Ambasciata d'Italia

Отличиха Райна Кабаиванска, Найден Тодоров и Даниела Димова с италианския "Златен орел"

Сред наградените е и Елена Драгостинова - директор на Музея "Борис Христов" в София

В Резиденцията на Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара се състоя 18-ото издание на Международната награда „Акуила д‘Оро“ 2023 (Златен орел), посветено на темата „Културата: фениксът на цивилизацията“, която признава културата като възраждащ фактор след всяка глобална криза в историята на човешкото общество. 

Наградата „Акуила д‘Оро“, учредена в Конка Пелиня (област Абруцо) и инициирана от асоциацията с идеална цел „Корфиниум“, има за цел да признае забележителните заслуги на потомци на италиански фамилии и на личности с особен принос в дейности, предприемани в полза на територията, италианската общност и италианската култура. Осемнайстото издание на Международната награда „Акуила д‘Оро“ е първото, което се провежда извън Италия и на което се награждават личности от друга държава.  

Журито, съставено от университетски преподаватели и експерти в сектора, е председателствано от Фабрицио Полити, бивш декан на Стопанския факултет на Университета в Акуила и председател на Консорциума за Университетския център на Сулмона, присъди наградите в три категории: Награда „Акуила д‘Оро“, Специално отличие, Специална награда и Награда за заслуги.

Снимка: Ambasciata d'Italia

Награди получиха сопраното Райна Кабаиванска, директорът на Държавна опера-Варна Даниела Димова, маестро Найден Тодоров, диригент на Софийската филхармония, директорът на Културен център „Двореца“ в Балчик Жени Михайлова, директорът на Музей „Борис Христов“ в София Елена Драгостинова, деканът на Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет проф. д-р Светослав Косев и Регионалният исторически музей във Варна.

Снимка: Ambasciata d'Italia

Специалната награда за 2023 г. бе присъдена на Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара за дългогодишната ѝ и успешна дипломатическа кариера, в която представлява Италия, за утвърждаването на човешките права и мира по света и за активната ѝ роля в културния обмен между Италия и България. Г-н Антонио Таркуинио, консулски кореспондент на Италия във Варна, получи специалното отличие за усърдието, с която представлява Италия, и за това, че винаги се е посвещавал на популяризирането на италианската култура, и за важната му роля в международния културен обмен.

Ключови думи: