Откриват обновената вила на Полин Виардо

Откриват обновената вила на Полин Виардо

На 16 септември 2023г.

На 16 септември 2023г. ще се състои тържественото откриване на наскоро реставрираната Вила Виардо в предградието Буживал край Париж. Сърцето на Европейския музикален център (CEM), под патронажа на Президентството на Френската република, е вилата, в която Полин Виардо и нейното семейство са живели между 1873 и 1883 г. Имотът се намира в съседство с къщата на Иван Тургенев, а недалеч е и тази на Жорж Бизе. Вилата претърпя дълъг и щателен процес на реставрация, който я върна към нов живот, въпреки че беше на път да бъде разрушена поради състоянието й.

Откриването на обновената сграда ще бъде съпътствана от музикална програма с творби на Виардо. Сопраното Леа Сарфати, мецосопраното Елена Ресурейсао и пианистите Франсиско Сориано и Изабел Перес Добраро ще изпълнят песни и клавирни творби, които ще покрият широкия спектър от музикални интереси на дъщерята на севилеца Мануел Гарсия, като песните са на френски, италиански, руски, немски и испански език. По този начин ще бъде представено пълното издание на песните на Виардо на испански език от музиколога Мигел Лопес-Фернандес, публикувано от престижното издателство Breitkopf & Härtel в сътрудничество с Европейския музикален център. По същия начин ще бъде представен първият световен запис от лейбъла Odradek на всички песни на испански и тези с испанска тема, озаглавени “L'Andalousie au coeur”, изпълнени от Наталия Лабурдет, Елена Ресурейсао и Франсиско Сориано.

На следващия ден различни специалисти, модерирани от директора на Европейския музикален център и “двигателя” на целия проект за възстановяване на Вила Виардо Жорж Шамине ще участват в кръгла маса, озаглавена „Полин Гарсия Виардо, европейката“. Всички тези събития ще бъдат посветени в памет на Тереса ​​Берганса, която в продължение на години самоотвержено изнасяше майсторски класове във Вила Виардо, за да насочи вниманието на властите в Буживал към необходимостта от възстановяване на сградата.

През 1873 г., след завръщането си от Лондон, където трябва да намери убежище поради френско-пруската война и революцията на Парижката комуна, фамилията Виардо придобива имот в Буживал. Това е удобно, живописно западно предградие на Париж, разположено по течението на Сена, което е бил модерно място за живот на младите писатели и художници импресионисти. В това имение семейството строи много красива вила в ренесансов стил, до която Иван Тургенев построява дача в руски стил. На това място Полин Виардо изнася своите уроци и провежда концерти и музикални вечери, посещавани от най-отбраните представители на парижкия музикален и литературен свят. След смъртта на Тургенев и Луи Виардо през 1883 г., всичките им деца взимат решения за съдбата на имотите си. Полин напуска вилата и се премества в Париж, където ще живее до края на дните си през 1910 г. След като преминава през различни ръце и най-накрая е изоставена, през 2000 г. Бенита Картерон и Жорж Шамине решават да посветят усилията си да спасят вилата, като организират концерти, майсторски класове, изложби и различни събития. По този начин създават Европейския музикален център и накрая получават закрилата от Президентството на Френската Република.

Ключови думи: