Откриват нова изложба за 110 години от рождението Борис Христов

Откриват нова изложба за 110 години от рождението Борис Христов

До 31 август 2024г.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с доц. Никола Лаутлиев, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
На 18 май чествахме 110 години от рождението на един от най-големите български оперни гласове – Борис Христов. Животът и творчеството на един гений няма как да бъдат обобщят в няколко изречения. За световноизвестния оперен певец, музикален интерпретатор, педагог и дарител Борис Христов са написани много книги и статии, които могат да разкажат на публиката за необикновения му живот и кариера, изпълнени с шеметни върхове, не малко тежки спадове, политически гонения и лични драми.
Звукозаписните архиви пък могат да запознаят всеки почитател на операта с несравнимия му глас и певческо изкуство, завади които световната критика го титулува „краля на всички баси”.
Снимка: Личен архив на Никола Лаутлиев
 
През месец август 2024 г, като част от честванията по повод 110 години от рождението му, Общински културен институт „Красно село“ ще представи на публиката и гостите си уникална фотоизложба, посветена на личността на Борис Христов, осъществена от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив, родния град на великия българин. Куратор на изложбата е доц. Никола Лаутлиев - фотограф, преподавател и организатор на един от най-значимите фото форуми в България.
 
 
Експозицията се състои от 44 фотографии, които са резултат от задълбочена издирвателска дейност на доц. Лаутлиев и е осъществена с безценната помощ на Музикално общество "Борис Христов" - Стара Загора в лицето на Нино Луканов, както и на музикалното общество в София и Владимир Велев. След представянето й в Пловдив, фотоизложбата гостува в Рим, а сега е на разположение в Общински културен център "Красно село" в София.
 
Официалното откриване ще бъде на 19 август от 18.00ч. в зала 3 на ОКИ "Красно село" в София.
 
Ключови думи: