Откриват „Хайднеум“ в Будапеща

Откриват „Хайднеум“ в Будапеща

През октомври 2021г.

Изследване на музиката по научен начин, за да се възстанови, интерпретира и да се издаде на компактдиск. Това е целта, върху която се фокусира Центъра за барокова музика на Версай /Center de musique baroque de Versailles/, както и Palazetto Bru Zane, чиято дейност е насочена към френската романтична музика от 19 -ти век. Двете институции изучават архивите, задълбочават търсенията си в партитурите, осъществяват записи и намират международни партньори.

В Будапеща ще има център със същата мисия, който носи названието „Хайднеум“. Както подсказва името му, тази нова организация има за цел да изследва подробно музиката на Йозеф Хайдн и тази на други композитори от 18-ти век, която няколко години по-късно се изпълнява из цялата тогавашна Австро-Унгарска империя.

Във връзка със своето официално представяне „Хайднеум“ обявява началото на фестивал, който ще се проведе в унгарската столица между 4 и 6 октомври 2021г. Това първо издание ще бъде насочено към фигурата на австро-унгарския композитор Грегор Йозеф Вернер (1693-1766), който е предшественик на Йозеф Хайдн на поста капелмайстор в Двора на Естерхази.

Ключови думи: