Започна Първият национален конкурс с международно участие „Стоян Попов
Снимка: Държавна опера- Бургас

Започна Първият национален конкурс с международно участие „Стоян Попов" в Бургас

50 млади оперни певци влизат във вокалната надпревара

Чуйте повече от интервюто на Радостина Узунова с доц. д‐р Александър Текелиев - директор на Държавна опера - Бургас, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Днес официално бе открит Първият национален конкурс с международно участие „Стоян Попов" във фоайето на Държавна опера - Бургас. Точно в 15 часа, след регистрацията на близо 50 млади оперни певци, заявили участие в конкурса, директорът на Бургаската опера доц. д‐р Александър Текелиев приветства всички присъстващи, подчерта, че е радостен от факта, че интересът към оперното изкуство е жив и пожела успех на всички кандидати. На церемонията по тегленето на жребия присъстваха: председателят на авторитетното жури - маестро Калуди Калудов, проф. Нико Исаков - член на журито, и Диана Саватева, зам.‐кмет на Община Бургас. Доц. Текелиев подчерта благодарността към общинската администрация - и като отношение към културния институт, и поради факта, че половината сума за наградния фонд е осигурена от Общината.

Снимка: Държавна опера-Бургас

В състава на журито влизат Калуди Калудов, проф. д‐р Григор Паликаров, проф. Нико Исаков, Стефка Минева, Огнян Драганов, доц. д‐р Александър Текелиев.

На 18 октомври, от 10 часа в залата на Операта започна първият тур. На 19 октомври от 12 часа е вторият тур на конкурса. Входът за публиката за двата тура е свободен, като тя ще бъде допускана на балкона в зрителната зала.

Галаконцертът на лауреатите е на 21 октомври от 19 ч. в залата на Държавна опера – Бургас, а диригент на оркестъра на Бургаската опера е проф. д-р Григор Паликарoв. Водеща ще бъде известната актриса и телевизионна водеща Гергана Стоянова. Билетите за събитието са в продажба на касата на Операта, каса „Часовника", както и в мрежите на Grabo и Eventim.

Проектът е реализиран със съдействието на Община Бургас и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ДЪРЖАВНИ, РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ".

Ключови думи: