Откриха паметна плоча на Елена Николай в Генуа, подготвят и за маестро Атанасов
Снимка: Генерално консулство на България в Милано

Откриха паметна плоча на Елена Николай в Генуа, подготвят и за маестро Атанасов

В двора на Консерватория „Паганини"

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с Генералния консул на Република България в Милано г-жа Таня Димитрова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Паметна плоча на известната българска оперна певица и актриса Елена Николай бе открита в парка на Консерваторията „Паганини“ в Генуа точно срещу официалния вход на институцията. Идеята за родолюбивото дело е на Генералния консул на Република България в Милано г-жа Таня Димитрова. По думите й, за осъществяването на инициативата  още през 2021г. бяха събрани средства в размер на 2096 евро, дарени от българи и италианци. Официални гости на откриването бяха общинският съветник по културата, образованието и младежките политики г-жа Барбара Гросо, президентът на прилежащата община г-н Франческо Веско, почетният консул на Република България за регион Лигурия г-н Микеле Скандрольо, президентът на Консерватория Паганини г-н Фабрицио Калаи и директорът на Консерваторията г-н Роберто Талямако, както и представители на различни институции от Генуа. Елена Николай е дълбоко свързана с града, където започва първото си значимо професионално образование. За почетния ни консул в Милано забележителен факт от кариерата на българската оперна прима е конкуренцията й с Мария Калас в „Ла Скала“.

Снимка: Генерално консулство на България в Милано

Паметна плоча на Елена Николай  е изработена от изтъкнатия български скулптор Петко Йорданов. „Той е автор и на Паметната плоча на Николай Гяуров в Модена, която се намира срещу паметника на Павароти, както и на тази на Катерин Катеринов“, заяви в ефира на Classic FM radio Таня Димитрова. Тя поясни, че „проектът е съобразен с партньорите от Община Генуа. Поддръжката ще се поеме изцяло от нея за разлика от пейка-паметника на Пенчо Славейков в Милано се поддържа от Генералното консулство на България в града“. Предстои поставяне на паметна плоча на маестро Георги Атанасов в Пезаро, инициативи за побратимяване на градове и избор на „Дървета на спомените“ във Виджевано, а също и 10 видеоконференции с италианския бизнес.

Снимка: Генерално консулство на България в Милано

Генералният консул на Република България в Милано не подмина и въпроса за развитието на пандемията. „По-голямата част от българските граждани в Ломбардия са ваксинирани“, каза Димитрова. „Омикрон преобладава и нивото на заразата е високо, но няма тежки случаи. Трудно е да използваш превоз, ако не си ваксиниран. Носене на маски на открито е една от въведените мерки и за ползване на обществени услуги е нужен зелен сертификат. Присъствието в концертните зали и оперни театри е с маска тип FFP2, а не с обикновена хирургическа маска“, допълни тя.

Ключови думи: