Откриха изложба „100 вази с италиански дизайн. Създаване на качество в дизайна – приобщаване, иновация и устойчивост“

Откриха изложба „100 вази с италиански дизайн. Създаване на качество в дизайна – приобщаване, иновация и устойчивост“

Експозицията на открито продължава до 30 юни 2024 г.

Изложбата „100 вази с италиански дизайн. Създаване на качество в дизайна – приобщаване, иновация и устойчивост“ ще може да се разгледа до 30 юни 2024 г. по външната ограда на Посолството на Италия, от страната на ул. „Париж“ в София. Това е проект на Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Италия, който е реализиран в сътрудничество с издателство на книги за изкуство SKIRA, Посолството на Италия в София и Италианския културен институт в София. Темата тази година поставя акцент върху производствения процес, който води до създаването на „красиви“, от естетическа гледна точка, обекти на индустриалния дизайн, но също и с висока „материална“ стойност, в резултат на използването на качествени суровини и производствени процеси, които съчетават традиция и майсторство с най-модерни техники, по отношение на технологията и екологичната устойчивост.

Италианското съвършенство в областта на дизайна преминава през различни видове, но е концентрирано основно в областта на интериорния дизайн. Панелната изложба проследява исторически една от тези теми, за да идентифицира тази „италианска особеност“, която всички разпознават в нашите произведения. Вазата е битов предмет и в същото време предмет, който се поддава на най-разнообразни интерпретации, в които италианските дизайнери се отличават със своята оригиналност и разпознаваемост. Изложбените пана илюстрират чрез текстове и снимки историята, произведенията и най-значимите аспекти на вазите на италианските дизайнери от ХХ век.

Изложбата е реализирана по повод Осмия ден на италианския дизайн в света – инициатива на Министерството на външните работи и международното сътрудничество в координация с Министерството на културата, Асоциацията за промишлен дизайн, Фондация Compasso d'Oro, Мебелното изложение в Милано, Музея за дизайн „Триенале“ в Милано, италианската федерация на отраслите за дървообработване, производство на корк, мебели, осветление и обзавеждане FederlegnoArredo, Фондация Altagamma и Конфиндустрия.

Куратори на изложбата са Марко Менегуцо и Енрико Мортео.

Марко Менегуцо (1954 г.)

Той е професор по история на съвременното изкуство в Академията за изящни изкуства „Брера“, в Милано, и по дисциплината „Музеология и управление на изложбени системи“ в двугодишния курс за специализация в същата академия. Той е един от създателите на университетския магистърски курс, организиран от същата академия, посветен на кураторските практики, който се провежда от 1996 до 2006 г. През 1986 г. е член на комисията на Римското квадриенале. През 1993 г. е куратор на един видеораздел на Венецианското биенале. Като независим куратор от 1979 г. насам е курирал или представил повече от двеста изложби на модерно или съвременно изкуство и е публикувал книги и монографии с водещите италиански издателства.

Енрико Мортео (1957 г.)

Архитект, професор, критик и историк на дизайна и архитектурата, сътрудник на Rai Radio 3 от 1999 г., телевизионен сценарист от 2001 г., член на Научния комитет на Световната столица на дизайна Торино 2008, публицист, вписан в Съюза на журналистите, от 1991 до 2010 г., член на Асоциация за индустриален дизайн (ADI) от 1999 до 2014 г., куратор на историческата колекция на Compasso d’Oro от 2010 до 2014 г. Куратор е на няколко изложби и каталози, автор е на книги, както и телевизионен и радио сътрудник.

Изложбата е част от кампанията за популяризиране на Министерството на външните работи на Италия по повод осмото издание на Деня на италианския дизайн в света.

Ключови думи: