Отбелязват 90 години от рождението на проф. Светозар Донев в Музикалния театър

Отбелязват 90 години от рождението на проф. Светозар Донев в Музикалния театър

На 21 октомври със спектакъла „Една нощ във Венеция“ от Й.Щраус

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Александър Мутафчийски, разположено в звуковия файл под главната снимка!

 

Снимка: Личен архив на Александър Мутафчийски

На 21 октомври 2023 г. – (събота) от 19 ч. Националният музикален театър „Стефан Македонски“ ще отбележи 90 години от рождението на проф. Светозар Донев с оперетата „Една нощ във Венеция“ от Йохан Щраус.

 

Проф. Светозар Донев е изтъкнат български режисьор, педагог и дългогодишен директор на Музикалния театър, а тази постановка, чийто режисьор е той, вече 22 години е в репертоара на театър и е една от най-дълго играните постановки в неговата 106-годишна история.

 

Интересен факт е, че тази постановка има премиера първо в Германия, където  трупата на Музикалния театър, под негово ръководство, е поканета на гастрол през 2001 г. . За това тя  е поставена на немски език. Диригент- постановчик на спектакъла е Руслан Райчев, а втори диригент- Игор Богданов, художник е Евгения Раева, а хореограф – Антоанета Алексиева.

 

Премиерата на български език на  „Една нощ във Венеция“ е на 17 ноември 2001г.  в София. Изненада за почитателите на оперетното изкуство ще бъде и солистичният състав,  защото в главните и субретни роли ще бъдат звездните артист-солисти, които са пяли и в премиерните спектакли. В ролята на рибарската дъщеря Аннина ще бъде  Добрина Икономова, а в субретната женска роля на камериерката Чиболетта отново ще бъде  Станимира  Василева. Така както преди две десетилетия в ролята на херцога на Урбино ще чуем Пеньо Пирозов,  като неговия придворен бръснар Карамелло – Богомил Спиров, а щедър в предлагането на италиански спагети ще бъде Александър Мутафчийски като Паппакода -  готвач на спагети. От премиерния състав на сцената ще бъдат и артист-солистите Иван Панев и Александър Василев. Диригент на спектакъла е Огнян Митонов.

„Една нощ във Венеция“ от Йохан Щраус  е една от любимите и често поставяни  оперети по цял свят вече 140 години, както е дълголетна и успешна  режисьорската постановка на проф. Светозар Донев.

 

Снимка: ДМБЦ-София
Ключови думи: