Започва 11-тото издание Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик

Започва 11-тото издание Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик

От 7 до 11 юни

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ се провежда ежегодно в град Балчик. Тазгодишното издание ще се проведе от 7 до 11 юни 2023 г. под патронажа на Министерството на културата и кмета на Община Балчик г-н Николай Ангелов.

Изключително ползотворно е сътрудничество на организаторите с партньорските организации в лицето на Министерство на културата, ТИЦ „Мелницата“, ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци и Български хоров съюз и национални и регионални медии.

За проведените десет издания - повече от 5300 певци от 203 хорови състава от 23 държави от Европа, Азия, Америка са взели участие във фестивала. Проведени са били 22 Хорови работилници за съвременна музика и български фолклор, в които хора, говорещи на различни езици, които никога не са се срещали, пеят заедно, обменят идеи, енергия и опит. Пет произведения са били написани специално за фестивала и са имали своите световни премиери тук в град Балчик, изпълнени от интернационални фестивални хорове от над 200 човека.

В рамките на фестивала ще се проведат ДВЕ ХОРОВИ РАБОТИЛНИЦИ: 

-Химн на фестивала „Sing a song“ – автор: Амброз Чопи, ръководител: Валентина Георгиева

-За 1-ви път в България, Хорова работилница – „Движение и жест в хоровата репетиция“ с ръководител ас. Яна Делирадева от АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив

УЧАСТНИЦИ: Десет състава от България, Словакия, Израел, Полша и Нидерландия

ЖУРИ: 
- Дарина Кроснева – диригент на Хора на Варненските момчета и младежи. Носител на престижни награди, дипломи и отличия от международни и национални конкурси и фестивали.

- Яна Делирадева – Диригент на хор „Детска китка“, гр. Пловдив.

- Валентина Георгиева – доктор по Музикознание, създател и артистичен директор на фестивала.

Снимка: Arthub

Фестивалните концерти се излъчват онлайн и имат стотици хиляди гледания, така ще бъде и тази година – всички концерти ще могат да се гледат в страницата на фестивала: chernomorskizvutsi.com в реално време.

Участниците ще имат уникалната възможност да музицират на различни сцени в прекрасния град Балчик – Държавен културен институт Културен център „Двореца“, Ботаническа градина; Туристически информационен център „Мелницата“; НЧ „Паисий Хилендарски-1870“, сцената на Площад 21-ви септември

Ключови думи:
@