От 16 юни започва „Опера в Летния театър“ във Варна

От 16 юни започва „Опера в Летния театър“ във Варна

19 събития

Деветнадесет заглавия включва програмата на четиринадесетото издание на „Опера в Летния театър“, което започва на 16 юни във Варна, съобщи директорката на Театрално-музикалния продуцентски център (ТМПЦ) Даниела Димова, цитирана от БТА. Двадесет и една са вечерите, в които ще бъдат представени премиерно оперни и балетни спектакли и гали, мюзикъли, концерти. Само два спектакъла ще се играят на две дати и това са премиерните мюзикъли „Калас и Онасис“ и „Бодигард“, отбеляза Димова по време на среща с медиите. 

Откриването на 16 юни е с оперна гала, посветена на 210-ата годишнина от рождението на композитора Джузепе Верди под диригентството на Якопо Сипари ди Пескасероли. На закриването за първи път във Варна ще гостува примата Соня Йончева. Заедно с нея в галата ще се включат певците Валентина Куцарова (мецосопран), Милен Божков (тенор), Пламен Димитров (баритон) и Ивайло Джуров (бас) с хора и оркестъра на Варненската опера под диригентството на Кръстин Настев. Визуалното оформление и на двете представления е на режисьорката Сребрина Соколова. 

Световна премиера в рамките на фестивала ще има мюзикълът „Калас и Онасис“ на 21 юни. Постановката се посвещава на 100-годишнината от рождението на Мария Калас. Ролята се изпълнява от Ева Перчемлиева, а като Аристотел Онасис публиката ще види Мариос Андрео от Кипър, който е завършил Националната музикална академия в София. 

Силно ще бъде и присъствието на балета в това издание. Първият спектакъл е „Лебедово езеро“ на Чайковски с хореограф Сергей Бобров, който е ученик на Юрий Григорович и балетмайстор във Варненската опера от 10 години. Той го поставя в първата версия на композитора, която не се играе никъде в света, уточниха организаторите. Бобров се връща към музикалния ред, който е създаден от Чайковски, а не от Маруис Петипа. Композиторът залага във всяка картина па-де-сиз (танц за шестима), а Одилия играе руския танц, което също е различно от познатите версии. Бобров е запазил хореографските шедьоври, които са много красиви, но много други неща е променил и публиката ще ги види в неговия прочит, казаха още от ТМПЦ. 

В момента балетната трупа на Варненската опера пътува за Париж, където ще гостува на „Музикална Сена“, за да представи в три вечери новата версия на „Лебедово езеро“ и очакваме сензация, съобщи Даниела Димова. Още три балетни вечери ще има в Летния театър на Варна тази година и това са премиерата на „Ромео и Жулиета“ във версия на Сергей Бобров, спектакълът „Париж, моя любов“ с хореография на Сабрина Боско, с който се отбелязват 60 години от кончината на Едит Пиаф, и гала спектакъл на трупата на Варненската опера. 

На 7 юли ще бъде премиерата на операта „Хитрата лисичка“ от Леош Яначек с режисьор Вера Немирова и диригент Павел Балев. В представлението участват солисти от Варненската опера, както и възпитаници на Детско-юношеската опера в града. 

Публиката ще гледа „Аида“ с оригиналната сценография на Франко Дзефирели. За италианците тази опера е национално богатство, отбеляза диригентът Якопо Сипари ди Пескасероли. Той добави, че постановката на гениалния Дзефирели е правена за родния град на Верди и се радва, че ще може варненци да я видят в цялата й красота и емоция, която ще бъде подсилена с участието на примата Красимира Стоянова. Певицата ще гостува и в „Тоска“, заедно с колегите си Владимир Стоянов и Милен Божков, с които представиха концертно изпълнение на „Отело“ на миналогодишното издание на „Опера в Летния театър“. Постановката е възстановка на прочита на режисьора Кузман Попов под диригентската палка на маестро Павел Балев. 

Вердиевата опера „Фалстаф“ също ще има първа среща с публиката във Варна в постановка на Нина Найденова на 29 юли. 

В специална джаз вечер на 11 август ще бъде отбелязана 85-годишнината от рождението на Милчо Левиев с участието на братя Владигерови, Теодосий Спасов и Антони Дончев, съобщиха още организаторите. 

Ключови думи:
@