Оркестърът на Държавна опера Варна в „Софийски музикални седмици“ 2021

Оркестърът на Държавна опера Варна в „Софийски музикални седмици“ 2021

28 юни, 19.00, зала „България“, диригент Павел Балев, солист Ивайло Василев - пиано

Чуйте интервюто на Радостина Узунова с маестро Павел Балев в звуковия файл под снимката!

Симфоничен концерт

28 юни, 19.00, зала „България“

Диригент Павел Балев
Солист Ивайло Василев - пиано

Оркестър на Държавна опера Варна, концертмайстор

С участието на Варненската детско-юношеска опера

В програмата:
Л. В. Бетовен - увертюра "Прометей"
Андрей Петров - две сюити от балета "Сътворението на света"
Морис Равел - Концерт за пиано и оркестър в сол мажор

Билети ще откриете на касата на зала "България и в мрежата на Eventim

На 28 юни 2021, 19.00, зала „България“, Оркестърът на Държавна опера Варна ще се представи на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" с изключително интересен симфоничен концерт, под палката на именития Павел Балев, главен диригент на Филхармония Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия „Карл Флеш“. Със същия концерт през април във Варна бе отбелязана 75-годишнината от създаването на първия Държавен симфоничен оркестър в морския град.

В програмата, освен Увертюра "Прометей" от Лудвиг Ван Бетовен, са включени две сюити от балета "Сътворението на света" от съвременния руски композитор Андрей Петров, чието творчество маестро Балев особено цени. За да засили драматургичното звучене на концерта, той разполага между двете сюити Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел със солист младия виртуоз на пианото Ивайло Василев. Така, след Бетовен ще бъде изпълнена най-напред третата сюита от балета на Андрей Петров с части: „Сътворението на Адам“, „Г-жа Дяволка и г-н Дявол“, „Весела гонитба“ и „Сътворението на Ева“, а на финала на концерта ще прозвучи първата сюита с части: „Хаос и Дявол“, „Хоровод на ангелите“, „Адам и Ева“ и „Сътворението на света“.

Медиен партньор на събитието е Радио Класик ФМ.

ПАВЕЛ БАЛЕВ дебютира като диригент на 18 години, през 1995 сe дипломирa в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класовете по дирижиране на проф. Васил Казанджиев и проф. Георги Робев. Носител е на Първа награда на Международния конкурс за диригенти „Карл Мария фон Вебер” (1996), Първа награда на националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата „Херберт фон Караян”, представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003).

Павел Балев e ръководил Камерната опера в Дрезден, бил е първи диригент и музикален ръководител на Оперните театри в Рощок (1999 – 2002) и Хале (2002 – 2008). Oт 2007 е главен диригент Филхармония Баден-Баден и главен художествен ръководител на международната лятна академия „Карл Флеш“ в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Работи от години и в постоянно сътрудничество с Оркестъра на Датското национално радио Копенхаген, Национален академичен симфоничен оркестър Санкт Петербург, Национална опера и Оркестър Монтпелие, Национален оркестър на Сингапур, Опера Лимож, Мюнхенски радиооркестър, Словашка национална филхармония Братислава, Щатскапеле Ваймар, Софийска филхармония, Оркестъра на град Кан, Севернохоландска филхармония Гронинген, Музикколегиум Винтертур. Павел Балев гостува многократно на оркестри в САЩ. 
През настоящия сезон 2020/2021 диригентът отново е поканен да бъде гост на Токийска филхармония, Национален оркестър на Сингапур, на Филхармония Санкт Петербург и на Михайловски театър - Санкт Петербург, ще работи също с оркестрите на Валенсия, Гронинген , Кан, Гьотинген, София, Сан Пауло, Лимож и др.
За огромните заслуги към Филхармония Баден Баден, която ръководи от 2007 година досега, градът Баден-Баден го удостоява със статут на “Dirigent in Residenz“ до 2027.


ИВАЙЛО ВАСИЛЕВ е роден през 2007г. в София, изучава пиано в НМУ "Л. Пипков" от 2014 до 2019 г. в класа на Емилия Канева, а от 2019 г. работи с проф. д-р Борислава Танева. На 13 г. той вече има завидна колекция от над 20 награди от международни конкурси в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Финландия, Белгия, Великобритания, Казахстан, като наградите са предимно първи и гран-при. Сред най-значимите награди са: Златната Лешникотрошачка 2018, Първа награда на конкурса „Анна Артобоолевская“ в Москва, Първа награда на конкурса „Лист-Барток“ 2020, Гран-при на конкурса „Шуман-Брамс“ 2020 г. Концертирал е с редица именити български и руски диригенти, както и с постоянния гост-диригент на Софийска филхармония Саша Гьотцел (Австрия); свирил е с двата големи оркестъра на България – Симфоничния оркестър на БНР и Софийска филхармония в зала България, както и с редица други български и руски симфонични оркестри. Имал е самостоятелни солови рецитали в рамките на „Моцартовия фестивал в Правец, също в Българскиия културен център в Москва, в поредицата „Среща на поколенията“ в София. Извън сериозните си изпълнителски занимания, той обича камерното музициране, композира, импровизира, хармонизира песни, акомпанира.

Ключови думи:
@