След гастроли в Германия и Австрия Оркестърът на Русенската опера се завърна за концерт с Максим Ешкенази

След гастроли в Германия и Австрия Оркестърът на Русенската опера се завърна за концерт с Максим Ешкенази

Концертите са на 15, 19 и 22 май в Русе

На 12 май завърши задграничното турне на Оркестъра на Държавна опера-Русе в Германия и Австрия. С 15 концерта в най-големите концертни и спортни зали в германски градове, сред които Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Кьолн, а също и във Виена  русенските музиканти участваха в концерти-спектакли като представяха на живо музикалните илюстрации на най-известните от миналото и от съвремието анимационни филми на „Уолт Дисни“. Поредицата от концерти започна в Риеза и Мюнхен на 18 април и завърши в Нюрнберг на 11 май в почти едномесечното турне. Припомняме, че концертната програма беше създадена преди една година специално в чест на 100-годишнината на Disney. Тогава Оркестърът на Русенската опера беше първият инструментален състав, който премиерно я представи във Великобритания. Преди месец, в обновена редакция на това запомнящо се шоу, съставът, който е специално конструиран като класически голям холивудски оркестър (Hollywood Sound Orchestra) с успех я представи на най-големите германски сцени.

Концертното шоу „Disney in Concert“, както бе изграден ефектен сценарий още преди една година, е незабравимо атрактивно мултимедийно изживяване, включващо най-красивите анимационни филмови сцени, прожектирани на огромен екран. С майсторството на русенските музиканти анимацията въздейства чрез незабравимите музикални моменти, които се изпълняват на живо от  оркестъра. Заедно с Оркестъра на Русенската опера на сцената излизат звездни солисти с песните на „Disney“.

Оркестърът на Русенската опера съживи с най-ефектните филмови сцени партитурите на най-великите песни и инструментални сюити от любимите филми на „Уолт Дисни“ и накара публиката отново да повярва в магията на киното.

Вилхелм Кайтел (Wilhelm Keitel) е диригентът, който отново ръководи концертите на русенските музиканти. След няколкодневни активни репетиции в средата на април, под палката на германския маестро започна поредното турне на Оркестъра на Русенската опера. Роден в Schwäbisch Hall, Вилхелм Кайтел учи при Волфганг Тромер в Дюселдорф, Чарлз Маккерас във Виена и при Ленард Бърнстейн и Сейджи Озава в Тангълуд и Ню Йорк. Асистирал е на Кристоф Ешенбах и при оркестъра Tonhalle в Цюрих и в Ковънт Гардън, Лондон. Има обширен оперен репертоар, многобройни телевизионни и радиозаписи, собствен CD-лейбъл, публикации. В последните творчески сезони артистичните му предпочитания са насочени към този тип концертни програми, към които принадлежи и концертното шоу „Disney in Concert“. В края на турнето Маестро Кайтел, удовлетворен от потенциала на русенския оперен и симфоничен оркестър, заяви, че творческото партньорство с Русенската опера ще продължи и през следващия творчески сезон.

След завръщането си от гастролите Оркестърът на Русенската опера ще бъде дирижирана от Максим Ешкенази в поредица от три концертни програми с изключително разнообразен и в много голяма степен необичаен репертоар в следната последователност:.

На 15 май, сряда, Зала „Филхармония“ (Дом на културата) – „Пробудени гласове“. Програмата е реплика на изследователската инициатива „Възстановени гласове“ на цигуларя Адам Милщайн. В нея, с поредица от концерти, видеозаписи и публикации той представя неизпълнявани и малко известни произведения от композитори от еврейски произход, които са пострадали от антисемитизма в Европа в годините на Втората световна война. Концертът в Русе е част от тази световна инициатива и ще прозвучат произведения от Франц Шрекер, Мечислав Вайнберг и Ерих Волфганг Корнголд.  Музиката на тези творби е красива, интелигентна и лека – носи онзи полъх на настъпващите времена на освободената от всякакви стилови предразсъдъци музика на Холивуд. Това е особено валидно за творчеството на Корнголд, считан за „кръстника на съвременната филмова музика“ в холивудски стил.

На 19 май, неделя, Голямата зала на Доходното здание – „Максим Ешкенази и дивите на Русенската опера“. Известният в България диригент със слабостта си към мюзикъла, филмовата музика и най-популярното от операта ще излезе на русенската сцена в очарователната компания на всички солистки – оперни диви на Русенската опера. Специално конструираната програма, съвместно с Балета на Русенския оперен театър съдържа песни от любими филми от българското и световното кино, дуети и песни от мюзикъли и оперни творби и е специално подготвена от Максим Ешкенази за русенските оперни звезди.

На 22 май, сряда, Зала „Филхармония“ (Дом на културата) ще посрещне най-изявените ученици от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, които ще излязат на сцената като солисти заедно с Русенската филхармония в традиционния концерт, с който се ознаменува рождения ден на Училището. Максим Ешкенази още от началото на своя престой в Русе ще работи с младите музиканти в подготовката на разнообразната концертна програма.

Снимка: Елица Пенова

Максим Ешкенази, който винаги се е доказвал като един нетрадиционен, необичаен, изненадващ и инициативен творец и личност ще работи в Русе в следващите дни всеотдайно и с много обич към българските си колеги-музиканти. Той започва да учи цигулка на петгодишна възраст при своя баща. Завършва НМА в София и специализира цигулка и оркестрово дирижиране в Университета на Южна Калифорния, САЩ.

Днес Максим Ешкенази живее и работи в Лос Анджелис и отдава голяма част от енергията си на работата с млади музиканти. Той е музикален директор и диригент на Камерния оркестър, а също и музикален директор и диригент на Симфоничния оркестър на училището за сценични изкуства Колбърн, както и асистент диригент на Оркестъра на Консерваторията Колбърн.

Максим Ешкенази е също Музикален директор и диригент на Младежкия симфоничен оркестър на Бейкърсфийлд, с който осъществява изключително успешно турне в Южна Корея, както и на Irvine Classical Players Orchestra & Seraphim Symphony, с който концертира във Великобритания – в Лондон, Единбург, Бристол и Оксфорд. Гост-диригент е на Уест Симфони, гост-диригент на Симфоничния оркестър на Хънтсвил, Алабама и Сибелиус оркестър. Виртуозен диригент и цигулар, Максим непрекъснато пътува, изнасяйки концерти в цял свят.

Често изявеният диригент гостува на най-големите оркестри в България. Отдаден е на популяризирането на новата музика, организира и участва редовно в изпълнения на музиката на съвременни композитори. Известен у нас и в чужбина музикант и диригент-интерпретатор, той е определян като най-ярката звезда сред съвременното поколение диригенти. За него вестник "Лос Анжелис Таймс” пише, че е "харизматичен и вълнуващ”.

Максим Ешкенази е запален спортист и лицензиран пилот.

Ключови думи: