Организират конкурса „Истинският Шопен“ с инструменти от епохата на композитора

Организират конкурса „Истинският Шопен“ с инструменти от епохата на композитора

През октомври

Институтът Фредерик Шопен във Варшава обявява Международния конкурс на Шопен „Истинският Шопен“, който ще се проведе във Филхармонията във Варшава от 5 до 15 октомври 2023 г. В този конкурс, включително на финала с оркестър, кандидатите ще трябва да свирят на инструменти от епохата,  в която Фредерик Шопен създава творбите си. Това са исторически инструменти от колекциите на Института Шопен, както и нови концертни инструменти, изработени от световноизвестния производител Пол МакНълти.

„Изпълнението на музиката на Шопен на пиана от времето на Шопен продължава традицията, започната от великата полска музикантка Ванда Ландовска, която стана световноизвестна с изпълнението на барокова музика на инструменти, за които е написана, и която върна концертите на клавесин. Сега, с повече добре реставрирани пиана от романтичната епоха и нови налични висококачествени копия на инструментите от времето на Шопен, тази традиция се разширява още повече. Това позволява да се изпълнява музиката на Шопен с цялата красота, както е звучала, когато Шопен е свирил произведенията си за първи път", посочват организаторите.

Музикалната надпревара се проведе за първи път през септември 2018 г. Тазгодишното издание е второ поред. Журито ще се състои от Паоло Джакомети, Ив Анри, Тобиас Кох, Вацлав Лукс, Януш Олейничак, Олга Пашченко, Ева Поблоска, Андреас Щайер и Войчех Свитала.

Ключови думи: