Определиха наградите от 5-ия Международен конкурс за млади оперни певци

Определиха наградите от 5-ия Международен конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова"

Гран При не бе присъдено

Петият Международен конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова" остана без присъдено Гран При. За голямата награда не бе определен носител сред всички 46 оперни певци, взели участие в музикалната надпревара.

Първа награда не е присъдена и при жени, където конкуренцията за първото място е била между Ю Тинг (Китай) и Теодора Марчева, които заеха второ място. На трета позиция се класира сопраното Димитрина Кечеджиева. Победител при мъжете стана басът Джанг Йдуо (Китай), а на второ и трето място останаха двама баритони, съответно, Матеуш Михалковски (Полша) и  Йосиф Славов (България).

Сопраното Анамария Спатарис-Неделча бе отличено за най-добро изпълнение на българска песен. Наградата за млад изпълнител (до 23 години) спечели Криста Петкова, а за художествен акомпанимент бе удостоена Александра Дичева. Специална награда от Университета "Моцартеум" в Залцбург бе присъдена на Джанг Йдуо. 

"Имахме много добри кандидати и разпределението на наградите го доказва. Имаме хора, които след време ще направят кариера и това, че те са били тук, днес и сега, участвали са в този конкурс, е показателно за Плевен, за нивото на конкурса и за неговото сигурно бъдеще", заяви председателят на журито Григор Паликаров по време на официалната пресконференция на конкурса в БТА. Той отбеляза, че все повече азиатски кандидати идват за участия в конкурси в България, те имат "големи гласове", много старателни са и учат. "Интересът към оперната музика от страна на азиатския континент е много голяма, много добро е и нивото, което част от изпълнителите предлагат", каза още маестро Паликаров. За представителите на българската школа в конкурса той отбеляза, че е имало "безспорно качествени гласове". Според Григор Паликаров, всички наградени отговарят изцяло на "буквата на регламента". 

Заедно с проф. Григор Паликаров участие в пресконференцията взеха и членовете на журито – диригентът Лучано ди Мартино, проф. Марио Диаз от университета Моцартеум в Залцбург, Вера Немирова, оперен режисьор и мецосопраното Веселина Кацарова, артистичен директор на Старозагорската опера, както и Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония и тенорът Георги Султанов, съорганизатор на конкурса.

Да са много дисциплинирани, много да работят, да нямат прекалено самочувствие, да имат уважение към всеки колега и да са верни на себе си, е съветът към младите оперни изпълнители на мецосопраното Веселина Кацарова - артистичен директор на Старозагорската опера. "Певецът е една съвкупност от качества – харизма, излъчване, глас, умение да накараш хората да те слушат", добави тя в качеството си на член на журито.   

"Ние носим едно огромно чувство за отговорност към тези млади хора. На първо място искаме да излъчим най-отявлените таланти и да им дадем начален тласък и път в изкуството. Също така искаме да насочим тези, които имат още много да учат, да надграждат, да не им даваме фалшиви илюзии, че ще направят голямата кариера, въпреки че те може да имат други качества и възможности като хора", заяви оперният режисьор Вера Немирова, която журираше кандидатите за слава.

Членът на журито проф. Марио Диаз от университета Моцартеум в Залцбург отбеляза, че конкурсът на името на Гена Димитрова има висока репутация. "Да дойдеш тук и да почетеш името на изключителната личност Гена Димитрова, е голяма чест за мен и за моите колеги", добави той.

Според диригента Лучано ди Мартино, който също участва в журирането, конкурсът трябва да продължи развитието си като намери и международна подкрепа. 

Наградените млади оперни изпълнители ще изнесат  заключителния концерт от конкурса тази вечер в читалище "Съгласие" в Плевен. Входът е свободен. 

Ключови думи: