Опожариха къщата-музей на композитора Николай Римски-Корсаков
Снимка: Андрей Грязнов/ТАСС/ДПА

Опожариха къщата-музей на композитора Николай Римски-Корсаков

В района на Псков, Санкт Петербург

Пламъци обгърнаха къщата-музей от 19-ти век на композитора Николай Римски-Корсаков, която се намира в района на Псков, Санкт Петербург. Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че няма жертви, а след локализирането на пожара, избухнал на 2 юли, половината от експонатите са спасени. Сред тях има някои ценни сребърни предмети, златна писалка, книги, журнали и мебели. Според местната пресслужба, над 1000 артефакти са унищожени, като едва 1/5 от тях могат да бъдат възстановени. "Най-голямата загуба за музея са седем елемента от мебелировката. Предвижда се те да бъдат реставрирани по оцелели снимки и документи", заяви генералният директор на музея Светлана Мелникова.

Мемориалният комплекс е основан по случай стогодишнината от рождението на забележителния руски композитор. Сградата е построена през 1801 г. от дядото на композитора, като в зданието са запазени формовани корнизи, врати, печки и подови настилки. В периода 1980-1984 г. е извършена реставрация и е пресъздаден целия интериор. Основният фонд на музея съдържа над 10 хиляди експоната. Най-ценни са личните вещи на Римски-Корсаков, предмети от бита, мебели, партитури с автографи на композитора. В сградата са се провеждали камерни музикални вечери, като на рояла, разположен в нея, са свирили Чайковски, Мусоргски, Стравински и др. Музеят е включен в регистъра на обектите на културното наследство (паметници на историята и културата) на Руската федерация.

Областният губернатор Михаил Ведерников публикува снимка на пожара в социалната мрежа Telegram, като отбелязва, че щетите са значителни. Твърди се, че огнената стихия е избухнала поради „небрежност на строители“, които са ремонтирали покрива на музея, използвайки газова горелка. По думите на Ведерников, пожарът се е разразил от покрива и се е разпространил много бързо из цялата сграда, като е “погълнал“ всичко преди пристигането на огнеборците. Следственият комитет на Руската федерация продължава да разследва причините за пожара.

Ключови думи: