Операта в Цюрих ще помага на хора с неврологични заболявания
Снимка: Tonhalle Zurich

Операта в Цюрих ще помага на хора с неврологични заболявания

От 2024г.

Опера Цюрих и Дружество Тонхале Цюрих организират благотворителна инициатива съвместно с изпълнителската група The Field и Dance & Creative Wellness Foundation.

Проектът Connect има за цел да предостави на хора с неврологични заболявания, например множествена склероза или болест на Паркинсон, възможността да се обучават в изкуството на танца. Инициативата е на новия директор на Операта Кати Марстън, чийто балет „Челистката“ разказва житейската история на Жаклин дю Пре, заболяла от множествена склероза и починала в ранна възраст.

Актуални проучвания посочват ефективността на танца за противодействие на дегенеративни неврологични заболявания. Набляга се на потенциалната роля на музиката и движението в борбата срещу нарушенията в моторните функции и подобряването на психическото състояние и качеството на живот.

Ежеседмичните тренировки ще се водят от професионални танцьори с релевантна експертиза, а музиканти от Операта ще свирят на живо в определени сесии. Освен това, ще се състоят организирани посещения на Операта и Тонхале Цюрих.

Проектът ще стартира своята пилотна фаза в началото на месец февруари 2024, като тренировките ще се провеждат всеки петък следобед в клубната зала на Тонхале Цюрих.

Ключови думи: