Опера за робството бе удостоена с
Снимка: Leigh Webber

Опера за робството бе удостоена с "Пулицър" за музика през 2023г.

Операта „Омар“ на композиторския тандем Майкъл Ейбълс и Рианън Гидънс бе удостоена с Наградата „Пулицър“ в категория „Музика“ за 2023 г. Отличието се присъжда за музикална композиция, създадена от американски творец, чиято премиера или първи запис са се състояли в Съединените щати през предходната година. Размерът на наградата е 15 000 долара. Оперната постановка бе представена премиерно на 27 май 2022 г. по време на фестивала "Сполето САЩ" в Чарлстън, Южна Каролина, 

Според журито, оценило творбата, счита, че това е „иновативна и завладяваща опера за поробени хора, доведени в Северна Америка от мюсюлмански страни; музикално произведение, което с уважение представя африканските и афро-американските традиции, разширявайки езика на оперната форма, като същевременно предава човечността на онези, които са осъдени на робство."

Майкъл Ейбълс е американски композитор и аранжор, който се специализира в концертна оркестрова музика, с елементи на блус, джаз и блуграс музика. Той е двукратно номиниран за "Еми" и е получавал номинации за наградите "Грами". Според Хюстън Кроникъл, притежава „остър слух за музикален цвят и умела способност да адаптира структурни елементи от популярната музика към симфоничния език“.

Рианън Гидънс е американска музикантка, известна с еклектичната си фолклорна музика. Тя е член-основател на групата за кънтри, блус и старинна музика Carolina Chocolate Drops, където е била певица, цигуларка и изпълнителка на банджо.

Ключови думи: