Омара Портуондо:
Снимка: bTV

Омара Портуондо: "Аз съм изучавала и слушала класическата музика, освен популярната"

Живата легенда на кубинската музика ще пее довечера в зала 3 на НДК

"Аз съм изучавала и слушала класическа музика, освен популярната. Сред най-значимите за мен е Гершуин. Но трябва да ви кажа, че в моята къща имам на стената си закачени портрети, които си купих при едно от посещенията ми в Германия. Това са портрети на най-големите композитори за мен. Освен това съм посещавала къщите на Вагнер и на Лист, чиято музика често присъства на световни музикални фестивали. Но тук, в Куба, в музикалните училища, младите таланти получават образование по класическа музика. Познавам също така и музиката на Шуберт, Бах, Бетовен". Това сподели живата легенда на кубинската музика Омара Портуондо в последното си интервю пред Classic FM.

Автентичната гранд дама на кубинската музика и неофициален посланик на Хавана по света, Омара Портуондо ще пее днес, 12 юни, от 20.00ч в  зала 3 на НДК в София. Харизматичната певица и символ на неизчерпаема енергия и емоция включи България в новото си световно турне, озаглавено VIDA /"Живот"/.

Звездата на Омара Портуондо изгрява през 50-те години на миналия век, но докато ранните ѝ записи я превръщат в знаменитост в Куба. Участието ѝ в албума и в документалния филм The Buena Vista Social Club фокусират международното внимание върху нея. Соловият ѝ албум The Buena Vista Social Club Presents Omara Portuondo, издаден през 2000 г., затвърждава статута ѝ на един от най-големите музикални посланици на Куба.

"През 40-те години се появиха група музиканти, които изпълняваха романтични песни. Това бяха трубадурите от традиционната епоха на Старата кубинска трова (Vieja Trova Cubana). Те изпълняваха любовни песни, а също и други по-танцувални композиции, но отличителното бе романтичният им стил. По това време аз бях студентка и се включих в това музикално течение, тъй като ме поканиха. Аз бях единствената жена, която изпълнява подобен род творби и затова ме нарекоха Кралицата на чувствата", припомня Портуондо. На въпрос "какво Ви вдъхновява, за да зареждате с това чувство и публиката?", тя отговори лаконично: "Романтичността ми. Ние, кубинците, сме изключително романтични.

Емблематична песен от проекта „Буена виста соушъл клуб“, с който я помнят почитателите й, е  „Veinte años“ („Двадесет години“) с небезизвестния Компай Сегундо. "Истината е, че тази песен е на първата жена-трубадур в Куба, която я изпълняваше с много музикални формации. Аз бях още малка, но се впечатлих от нейния глас. Родителите ми ме запознаха с тази песен, когато бях на 8 години. По-късно се явих на конкурс с „Veinte años“ и с още една песен, а семейството ми каза, че я изпълнявам прекрасно. Постепенно песента стана популярна по целия свят. Така родителите ми се оказаха предсказатели на нейния успех. Затова „Veinte años“ е толкова специална за мен. Тази песен е важна и заради контакта, който става по-близък с публиката, когато я изпълнявам, и едва ли има друга песен, която може да се сравни със силата на „Veinte años“", разкрива Омара Портуондо. "Компай Сегундо бе част от формацията на Мария Тереса Вера. Той беше беквокалист в тази група. За мен той остава символът на традиционната кубинска музика", допълва харизматичната кубинска певица.

Плодотворната, повече от 60-годишна, творческа кариера на кубинската Едит Пиаф е изпълнена с многобройни отличия и признания, включително и награда Грами за най-добър албум. През 2009 г. тя получава латино Грами за албума си Gracias, но забележителното е, че тя става и първият кубински изпълнител, който печели тази престижна награда. През 2021 г. Омара е удостоена с наградата Songlines Pioneer Award, a през 2022 г. – изнася концерти в Карнеги Хол в Ню Йорк и оглавява Световния музикален фестивал в Осло.Неизчерпаемата енергия на кубинската изпълнителка продължава да впечатлява критиката и публиката и Омара и до днес не слиза от световните афиши. През 2023 г. непреходната Омара Портуондо планира да посети Мексико, Бразилия, САЩ и Европа. 
 
 
"Ние сме оптимисти, заради идеите и начина на мислене, който имаме. Приемаме, че хората разсъждават така, както вярват. Надяваме се, че така те ще уважат и начина, по който мислим ние. Всеки има правото да живее и да прави нещата такива, каквито смята, че трябва да бъдат", убедена е Портуондо. 
 
Концертът на кубинската звезда в София е на 12 юни в Зала 3 на НДК, част от световното турне VIDA, която пристига по покана Fest Team. Билетите са в продажба на Eventim и Ticketstation
Ключови думи:
@