Олово в евтино вино е причина за глухотата на Бетовен, според учените

Олово в евтино вино е причина за глухотата на Бетовен, според учените

Откриват го в кичури коса на великия композитор

Нови анализи, публикувани в статия в научното списание Clinical Chemistry, които включват изследване на няколко кичура коса на композитора Лудвиг ван Бетовен, са установили висока доза олово в кръвта. Това може да е причинило стомашно-чревните проблеми, белязали живота на един от гениите в историята на музиката, както и неговата глухота и накрая, смъртта му.

Резултатите в клиниката Mayo, където е направен анализа на ДНК от косата на Бетовен, са показали наличието на 258 микрограма олово на грам в един от кичурите, както и 380 микрограма в друг, когато нормата е да има по-малко от 4 микрограма на грам олово кръв. В същото време косата на композитора съдържа цианид в количества 13 пъти по-високи от нормалните за човека.

New York Times отбелязва, цитирайки токсиколога Дейвид Итън от Вашингтонския университет, че "стомашно-чревните проблеми на Бетовен" са напълно съвместими с оловното отравяне. По думите на Итън, високите дози олово засягат нервната система и биха могли да унищожат неговия слух. Един от тези източници на олово в Европа от 19-ти век най-вероятно са били високите дози евтино вино, което Бетовен е пил. След това оловният ацетат се добавя към виното, за да подобри вкуса му, както и се вари в оловни прибори и тапи на бутилки, напоени с оловна сол, за да се подобри запечатването.

Ключови думи: